
Op de hoogte blijven
Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail
Just Add Wine
from Nature with Love
Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.
most wanted wines
If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.
REFERENTIES GASTRONOMIE
-
Just Add WineIne Goossens & Ries van der VlugtFeiko Clockstraat 139
-
9665 BH Oude Pekela
-
M +31(0)620198832 RiesM +31(0)651416898 Ine
Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD
LOIRE | STEPHANE BERNAUDEAU | LE CHENIN HAUTE COUTURE
Datum: 10-07-2011
de natuurlijke wijn beweging Er is geen twijfel! De Loire is de bakermat van de natuurlijke wijn beweging. Deels is dit te wijten aan een marginaal klimaat en deels aan de enorme inzet in de wijngaard van een verbazingwekkend aantal wijnbouwers die organisch en zelfs biodynamisch werkt. Dit vraagt moed en een duidelijke strategie en vereist een pro actieve en systematische aanpak. naakt en puur natuurBiodynamisch is een discipline die de wijnbouwer niet alleen leert begrijpen hoe te reageren op het ritme en de grillen van de natuur maar ook leidt tot betere landbouwpraktijken ter bevordering van de gezondheid van de wijnstok en de druif zelf. De buitensporige toewijding van de wijnbouwers gaat vaak zover dat er helemaal niet, of zo weinig mogelijk wordt ingegrepen. Dus geen chemische toevoegingen, alleen natuurlijke gisten, geen filtratie, geen klaring en weinig of helemaal geen zwaveltoevoeging. De wijnen smaken naakt en puur natuur en worden gekenmerkt door een perfecte zuurgraad met wilde aroma's en een geur van landelijkheid. Lijken soms een tikje geoxideerd en een beetje imperfect maar dat zijn ze niet. Bovendien is de smaak zo natuurlijk en betoverend dat het vaak moeilijk is om terug te keren naar de gangbare wijnen. Minder ervaren drinkers vinden die imperfectie storend omdat het niet voldoet aan hun specifieke smaak en sommige critici vinden het geen wijn omdat zij niet vertrouwd zijn met natuurlijke wijn. Zij willen wel natuur maar de natuur proeven niet. Terwijl het juist wijnen zijn met een onweerlegbare uiting van hun identiteit en individualiteit in een wereld waar alles homogeen is. les nourrissons vv centenaires klassieke grootheidJe moet wel enige ervaring hebben met wijnmakers als Nicolas Joly en Mark Angeli om de wijnen van Stéphane Bernaudeau te begrijpen en te kunnen rangschikken want zijn witte Anjou Les Nourrissons begraaft elke andere en roept associaties op van een klassieke grootheid! Deze Chenin van 100 jaar oude stokken is exceptioneel en kan zich meten met de allergrootste in de Loire. franse autoriteiten beuNet als veel volgelingen van Nicolas Joly en Mark Angeli is ook Stéphane van het keurmerk AOC voor wijnen afgestapt en heeft hij gekozen voor de simpele omschrijving tafelwijn of wel Vin de France. Een benaming die staat voor wijn gemaakt door opmerkelijke puristen die vanuit een diepgaand respect voor het terroir oproepen tot het maken van pure en natuurlijke wijnen en voor een essentiële harmonie tussen de mens en de natuur. Stéphane was het beu om zich bij de Franse autoriteiten steeds weer opnieuw te moeten verantwoorden voor de rijpheid van zijn druiven en voor het voorgeschreven alcoholgehalte. En of hij wil klaren of filteren kan hij zelf wel bepalen. Daar heeft hij de Franse bureaucratie niet voor nodig. Hoe het moet heeft hij natuurlijk allemaal bij zijn leraar en mentor Mark Angeli gezien die hem met zijn neus op de feiten drukte. Zijn ware roots liggen in de bosbouw waarvoor hij ook heeft gestudeerd. Maar in de regio Thouarcé was geen werk te vinden. En het eigenzinnige karakter van Mark Angeli en zijn filosofie sprak hem wel aan. Stéphane is ongelooflijk dankbaar dat hij in 1993 bij Mark de kans heeft gekregen om zich tot een gepassioneerd wijnmaker te ontwikkelen. En dan te bedenken dat hij Anjou wijnen vroeger maar suikerwater vond. In 1999 kan hij al gedeeltelijk voor zichzelf beginnen en in 2004 worden zijn wijnen door Ecocert gecertificeerd. ZONDER BOTRYTUSVoor alle witte wijnen geldt zoveel mogelijk pure rijpe druiven oogsten zonder botrytus. De rode Gamay wordt gemaakt zonder zwavel en voor de witte gebruikt Stéphane een heel klein beetje. De flessen worden handmatig gevuld en geëtiketteerd en afgesloten met biologische bijenwas van natuurlijke pigmenten. Vervolgens blijven de flessen 15 dagen rechtop staan tot de druk in de fles gedaald is. Daarbij heeft Stéphane gelukkig veel hulp van zijn papa en van zijn lieftallige vrouw Isabelle die dagelijks een handje toeschiet ook al heeft zij haar handen vol aan haar eigen job en aan hun twee jonge kinderen. Dit ambitieuze stel zal de wereld van wijn nog versteld doen staan. If you would like an allocation of the 2018 wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.very limited
|
Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine