
Just Add Wine
from Nature with Love
Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.
most wanted wines
If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.
REFERENTIES
-
Just Add WineIne Goossens & Ries van der VlugtFeiko Clockstraat 139
-
9665 BH Oude Pekela
-
M +31(0)620198832 RiesM +31(0)651416898 Ine
Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD
Op de hoogte blijven
Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail
JIM DE JONG INSTINCTIEF KOOKTEMPERAMENT
Datum: 14-06-2015JIM DE JONG - INSTINCTIEF KOOKTEMPERAment
![]() |
JE PROEFT WAT JE ZIETJim is groots en zijn eetbare kunsten ook. Dat proef je, dat voel je en dat raakt je. Zijn keuken verraadt uitgebalanceerde precisie van hoog ambachtelijk niveau. Je proeft wat je ziet. Speels maar verdiepend en verduurzaamd. Puur, verfrissend en geraffineerd. De basis blijft het belangrijkste en dat is omgaan met een kwalitatief hoogstaand product. Voorop staat zijn grote liefde voor groenten en kruiden maar ook voor wilde bloemen en bospaddenstoelen gekozen naar het ritme van de seizoenen. Nieuwe technieken komen slechts ter tafel als er sprake is van extra toegevoegde waarde. Waar het om draait is de essentie van de smaak. Contrasten als zoet en zout vertellen het verhaal. Zuur is welkom en bitter kan een nuance zijn. CHEF MET BALLEN Jim is goed geschoold. Zit goed in zijn vel. Zo op het eerste oog is hij een down-to-earth Guy maar ook een Chef met ballen. Dat wil niet zeggen dat hij ruig kookt. In Londen gaven Gordon Ramsay en Heston Blumenthal hem inzicht in moderne kooktechnieken en in Montpellier brachten de gebroeders Jacques & Laurent Pourcel van Le Jardin des Sens hem à priori keukenhiërarchie en tempo bij. Zijn grote voorbeeld is Michel Bras. Hij was 21 toen hij aan het Deliplein in Katendrecht de veel besproken Table d’Hôtes De Jonge De Jong begon en nu heeft hij Restaurant De Jong in de trendy Hofboogjes in Rotterdam om de hoek bij François Geurds. Helemaal voor zichzelf alleen. Nou ja helemaal alleen? Ook een beetje voor Johanneke, zijn charmante vriendin, die in de mooie zaak heel vaak aan zijn zijde staat. Jo is een gepassioneerde edelsmid, Heldin sieraden, maar deelt ook Jim's passie voor smaak. Het is hard werken maar en passant ontsporen ze soms naast de deur met de TGV (Train Grand Vin) naar Parijs op ontdekkingsreis om niet uitgeraakt te praten over een spannend food concept of over nieuwe smaken in natuurlijke wijn. must eat nl Als ik u vertel dat mensen die hun hele leven wijn hebben gedronken en er op latere leeftijd niet meer zo goed tegen kunnen door de toegevoegde stoffen en het teveel aan sulfiet, en van natuurlijke wijn zonder problemen volop kunnen genieten gelooft u mij natuurlijk niet. Ik ben niet alleen oud (en wijs) genoeg maar ook het levende bewijs van wat gezond drinken kan doen. Ik zweer bij natuurlijke wijnen. Je ‘bad’ cholesterol is minder wanneer je wijn drinkt zonder of met weinig sulfiet en natuurlijke wijn wordt ook sneller door de lever afgebroken. Isabelle Legeron MW heeft zojuist een interessant boek uitgegeven over ‘is natural wine better for you’ en geroemd wijnschrijver Alice Feiring kunt u gerust vragen how natural wine changed her life. Trouwens ook heel leuk om te lezen is Must Eat NL waarin Luc Hoornaert (Jim staat er (nog) niet in) een selectie eigenzinnige culinaire adressen in Nederland tipt. Nu kopen! Luc is groot voorstander van alles wat zuiver is en heeft een enorme kennis (all over the world) van gezond eten en gezonde wijn.
EIGEN KWEEKOké terug aan tafel bij Jim. We hebben ons natuurlijk laten verleiden en Jim zijn gang laten gaan. De eerste teaser was meteen een voltreffer. Bevroren klaverzuring met poedersuiker. Gewaagd maar wat een waanzinnige combinatie met de Pét Nat van Jérôme Quichard. Verademend die natuurlijke bubbels zonder zwavel. De tweede teaser, het eitje met de zacht zoete smaak van zomerbiet en wilde Hibiscus was in combinatie met de Poulssard 2014 van Adeline Houillon & Renaud Bruyère uit de Jura bijna hemels overtreffende trap. We veerden letterlijk en figuurlijk op toen bleek dat deze Poulssard ook zijn mannetje stond bij het eerste lustopwekkende hoogstandje uit het ‘vis en vlees’ menu (€ 45). Bovendien was de gerookte makreel met licht gerookte mayonaise, bleekselderij en kruiden van de komkommerplant van eigen kweek door de touch van het kleine veldboeket een plaatje om te zien. ORANGE WINE De in boerenmelk gekookte Hollandse meiknolletjes met raapsteeltjes en zoete verse kapucijners met Parmezaanse kaas uit het ‘Groente' menu (€ 45) waren een smaakontwapening door het digestieve karakter van de wijn die Jim schonk. Een soort ‘Orange Wine’ van Jérôme Guichard. Vegetarisch koken is zoveel meer dan het vervangen van vis of vlees en dat blijkt wel weer als Jim ons twee surprises brengt. Kleine courgette uit de oven opgefleurd met de gele bloem en crème van de courgette met het zoet zure van pure frambozen voor Ries en blanke asperges met bosmorilles, ziltige zeekraal en nieuwe aardappeltjes in de schil voor mij. We zijn in jubelstemming vooral ook door de uitgekiende combinatie voor beide gerechten met de witte Arbois Blanc van 80% Chardonnay en 20% Savagnin opnieuw van Adeline Houillon & Renaud Bruyère. Dit stel is aardig op weg om een van de mooiste natuurlijke wijnen van de Jura te maken. Bravo Jim! De DakakkerHet schitterende niveau van genieten wordt vastgehouden met het malse gevogelte van parelhoen uit de oven met een kleurig palet van groenten rijkelijk bestrooid met crumble van roggevlokken. Muckeloch van Trossen (ohne schwefel) uit de Duitse Moezel is er wunderbar bij. Wat kan die Rudi Himmlische Weine maken. Wie voor rood kiest kiest waarschijnlijk voor Exspectatia van Christian Ducroux (al 35 jaar Demeter) of voor Tracteur Rouge (mini soufre) van aanstormend talent Thomas Finot. Er staat ineens een kleinood voor mijn neus. Honingraat met citroen van de Rotterdamse Stadsimker van de Dakakker. Subliem intermezzo bij een slokje Macvin 2009 van Etienne Thiébaud. Een van de allerbeste boerenkazen van Nederland komt op tafel, de Remeker Puur, een rauwmelkse biologische kaas van de melk van Jersey koeien en een volle lepel Belgische Witte van Rotselaer. En alsof het nog niet voldoende is zie ik ook mijn geliefde Blue Stilton, de Koning van de Engelse kazen passeren. En pas op! Werkelijk subliem smakend met het Franse bier XXYZ Bitter van Brasserie la Planche uit de Jura. Zaligmakend verdwenen 4 landen in één buik.Magisch van de vlierIs er nog een plaatsje voor het dessert. Of willen wij wel dessert. Het is iets dat we beiden niet graag eten. Meestal is het veel te zoet, te zwaar en vooral slaapverwekkend. Helemaal als er zo’n zoet glas wijn met ladingen zwavel en teoegevoegde suikers bij wordt geserveerd. Maar Jim komt met iets magisch van de vlier. Hij heeft de bloesem tot sorbetijs gedraaid en de mooie rode aardbeitjes bestrooid met poedersuiker van citroen met in plaats van slagroom, geslagen Feta. Een briljant idee want de prikkelende zoutige smaak van de Griekse Feta kaas contrasteert wonderwel en de Pét Nat van Jérôme Guichard waar we mee begonnen zijn is hierbij een uiterst opwekkend en sprankelend juweel. http://www.restaurantdejong.nl/
|
Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine