
Just Add Wine
from Nature with Love
Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.
most wanted wines
If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.
REFERENTIES
-
Just Add WineIne Goossens & Ries van der VlugtFeiko Clockstraat 139
-
9665 BH Oude Pekela
-
M +31(0)620198832 RiesM +31(0)651416898 Ine
Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD
Op de hoogte blijven
Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail
In memoriam Jaap Klosse oprichter Alliance Gastronomique
Datum: 26-12-2008HOENDERLOO - Op 77-jarige leeftijd is Jaap Klosse, mede-oprichter van Alliance Gastronomique, maandag overleden. Zijn familie heeft dat woensdag bekendgemaakt.
Alliance Gastronomique bestaat sinds 1967 en presenteert zich als een vereniging van restaurants die het allerhoogste willen bieden op culinair gebied in de meest gastvrije vorm. Negentien Nederlandse restaurateurs richtten het verbond destijds op als reactie op wat zij noemden smaakvervlakking, een te kort schietende vakopleiding en een gebrek aan culinaire kwaliteitsproducten. De Alliance telt vandaag een dertigtal restaurants in Nederland en België.
Klosse was tevens grondlegger van het restaurant De Echoput in Apeldoorn, een van de eerste leden van de Alliance.
oprichting Alliance Gastronomique Néerlandaise op 9 maart 1967
zittend vlnr: S.M. Borgerding | Rôtisserie Oudt Leyden, M.W. Mannes | Old Dutch, E. Hastrich | De Witte, M. Frisch | ´t Koetshuis, C.A.M van Gaalen | Châlet Royal. staand vlnr: J.V.M. Hehenkamp | De Witte Holenvoet, A. Steevens | Prinses Juliana, J.E. Kluvers | Carelshaven, J. Klosse | De Echoput, J.H.J. Grothausen | De Hamert, A. Peijnenburg | De Zwaan, H.J. van der Vecht | Dikker & Thijs | De Beukenhof, H.F. Wunneberg | De Boerderij, H.P.J. Stassen | Château Neer-Canne, O. Hartung | De Nederlanden, W.E.L. te Mey | Het Poorthuis, dhr. Grootaers, A.H. van Doesburg | Het Oude Jachthuis, B.M. Delemarre | oud-secretaris voor perszaken van de Nederlandse afdeling van de Chaîne des Rötisseurs
Alliance Gastronomique NéerlandaiseÀ la carteLes animaux se repaissent: l'homme mange: l'homme d'esprit seul sait manger Brillat Savarin Het is verheugend te constateren, dat er in Nederland velen zijn, die de gastronomie als vorm van sierlijke levenskunst weten te appreciëren. Toch is ook de gastronomie niet geheel ontkomen aan de vervlakking, die in de voortstuwende stroomversnelling van ons leven, onvermijdelijk schijnt te zijn. Teneinde gezamenlijk stelling te nemen tegen deze vervlakking van smaak en eetgewoonten, en tegemoet te komen aan de wensen van diegenen, die "les plaisirs de la table" naar waarde weten te schatten, hebben negentien Nederlandse restaurateus zich eind 1966 aaneengesloten tot de Alliance Gastronomique Néerlandaise. In de keukens van de aangesloten restaurants worden door vakbekwame koks met ware liefde voor hun vak en in de beste culinaire traditie, de verfijnde gerechten toebereid, die vervolgens door hoffelijke, deskundige mensen worden opgediend. Spijskaart en wijnkaart zijn met grote zorg samengesteld en weerspiegelen de persoonlijke en ervaren smaak van de gastheren-restaurateurs, die weten wat hun gasten wensen en die aan deze wensen weten tegemoet te komen. Persoonlijk behartigen zij de delicate aangelegenheid van de aankoop van de uitgelezen wijnen, die zij hun gasten voortzetten. Ook de inkoop van vis, vlees en al hetgeen in de ruime keukens verwerkt wordt, geniet hun dagelijkse en bijzondere aandacht. De negentien restaurants, verspreid over het gehele land, hebben ieder een geheel eigen karakter, eigen specialiteiten en een eigen unieke sfeer. Gebaseerd op vriendschap en onderlinge waardering voor elkaars kunnen, en met behulp van ieders individuele karakter, hebben de leden van de Alliance als gemeenschappelijk streven het stimuleren en uitdragen van de culinaire cultuur in Nederland. |
Ons land bezit een zekere gastronomische traditie; de Nederlandse "culinaire" specialiteiten zijn o.a. spekpannenkoeken, 3-oktober hutspot, haring, erwtensoep, raasdonders met spek, en wat dies meer zij - hartige kost, afgestemd op ons kille klimaat. Het verfijnde tafelen en de Franse eetgewoonten bleven in ons land gedurende lange tijd het privilege van het hof, de adel en de gegoede burgerij.
Allengs - en vooral in de laatste decennia - is er echter een verandering in onze eetgewoonten gekomen. Veelvuldiger dan voorheen dineren wij buitenshuis en onze culinaire verkenningstochten langs restaurants in binnen- en buitenland leiden ertoe, dat wij steeds hogere eisen stellen aan hetgeen ter tafel komt, zowel thuis als in de restaurants. De Nederlandse huisvrouw, voor wat de huiselijke maaltijden betreft vrijwel geheel op haar eigen culinaire prestaties aangewezen, zoekt voort- durend naar nieuwe mogelijkheden om de dagelijkse etenssleur te doorbreken. De ingrediënten, benodigd voor de bereiding van de meest exquise of uitheemse schotels, zijn heden ten dage gemakkelijk te verkrijgen. Minder eenvoudig is het echter om de receptuur te bemachtigen van de schotels die restaurants als "spécialités" op hun spijskaarten vermelden. In "À LA CARTE" onthullen de leden-restaurateurs van de Alliance Gastronomique Néerlandaise de keukengeheimen van een aantal specialiteiten. In deze uitgave treft men naast de receptuur van kostbare, zorgvuldige bereiding vereisende gerechten, ook verrassend eenvoudige recepten aan, soms ware culinaire vondsten - die niettemin ook gemakkelijk thuis te bereiden zijn. En zo -naar wij hopen - uw nieuwsgierigheid gewekt is om zelf de specialiteiten, de bijzondere wijnen en de specifieke sfeer van deze negentien restaurants te proeven, dan zullen de leden van de Alliance, met hun witte en zwarte brigades, u gaarne verwelkomen voor een welverzorgde maaltijd, volgens het menu du jour, of A L A C A R T E ! |

Leden van de Alliance Gastronomique Néerlandaise In 1967
01 De Witte | Amersfoort * download pdf
02 De Boerderij | Amsterdam * download pdf
03 Dikker & Thijs | Amsterdam download pdf
04 De Echoput | Apeldoorn * download pdf
05 Chalet Royal | 's Hertogenbosch * download pdf
06 Carelshaven | Delden download pdf
07 De Zwaan | Etten-Leur download pdf
08 Oudt Leyden | Leiden * download pdf
09 Château Neer-Canne | Maastricht ** download pdf
10 De Beukenhof | Oegstgeest * download pdf
11 Het Oude Jachthuis | Pesse * download pdf
12 't Koetshuis | Rhenen ** download pdf
13 Old Dutch | Rotterdam * download pdf
14 De Witte Holevoet | Scherpenzeel * download pdf
15 Prinses Juliana | Valkenburg ** download pdf
16 De Nederlanden | Vreeland download pdf
17 De Kieviet | Wassenaar * download pdf
18 De Hamert | Wellerlooi * download pdf
19 Het Poorthuys | Zierikzee download pdf
lees meer ...
Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine