Just Add Wine | Ine Goossens & Ries van der Vlugt

Just Add Wine 

from Nature with Love 

Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.

most wanted wines

If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.

REFERENTIES

read the story online

Wat ambiance en keuken betreft zou een bedrijf als De Graaf van het Hoogveen natuurlijk lid moeten zijn van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, het verbond waartoe de meeste toprestaurants behoren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, heeft misschien te maken met communicatie en presentatie. De mailings bijvoorbeeld van dit restaurant demonstreren een zangerig taalgebruik, waarvan ook ik vaak de kriebels krijg.

read the story online

Er waren deze avond zeven gangen met zeven even voortreffelijke wijnen. Aan de muren hingen kleurenopnamen van geslaagde gerechten, die de culinaire fotograaf van Gourmet had gemaakt.

read the story online

Onze nationale wijnschrijver Hubrecht Duijker overweegt nu zijn volgende standaardwerk aan Piedmonte te wijden. Er werd weer buitengewoon goed gekookt in de Graaf van het Hoogveen. Dat vond ik niet alleen, maar ook mijn buurman Heinz Winkler, de chef-kok van Tantris in München. Heinz heeft drie sterren van de Michelin-gids en behoort daarmee tot de exclusieve groep topkoks als Bocuse, Chapel, Haeberlin en Vergé. Hij kreeg die drie sterren al op 31-jarige leeftijd en was daarmee de jongste kok, die ooit zo hoog scoorde. Heinz was dik tevreden over de prestaties van zijn jonge collega in Noordwijk.

read the story online

Vanuit Zwitserland was Hans Gerd Kübel naar de Lage Landen gekomen. Sinds 10 jaar heeft hij bij Zürich de zalmrokerij Balik. Kübel was 30 jaar acteur en regisseur in het theater. Hij vertolkte zowel Shakespeare, als ook de

read the story online

Heel onopvallend reisde Ine in 1976 mee met een culinair weekend, dat Thomas Lepeltak georganiseerd had in Engeland met Paul Bocuse als gast-kok en in het teken stond van de 50th anniversary of the coronation of Her Majesty Queen Elizabeth II.

read the story online

In april echter begon een bijzonder luxueus ingericht Koetshuis aan zijn tweede leven onder leiding van Ine Droogh-Goossens, ooit de drijvende kracht achter het restaurant De Graaf van het Hoogveen. Het ziet er naar uit dat zij de eigenzinnige strategie van Frisch voortzet. Ine Droogh-Goossens heeft een koers uitgestippeld en lijkt die vastberaden te volgen.

read the story online

De bekroonde mailing, gericht op het bedrijfsleven en potentiële gasten, bestaat uit een aankondiging voor een Kerstdiner met een antwoordkaart. Hierop werd een persoonlijke brief gezonden aan de geïnteresseerde gast met meer informatie. Ine Droogh-Goossens, directeur van 't Koetshuis in Rhenen is erin geslaagd op een uitnemende wijze een prachtig uitgevoerde mailing te verzorgen.

read the story online


 • Just Add Wine
  Ine Goossens & Ries van der Vlugt
  Feiko Clockstraat 139
 • 9665 BH Oude Pekela
 • M +31(0)620198832 Ries
  M +31(0)651416898 Ine

Openingstijden

Service

Verzenden

Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD

doos 12 flessen Vinologix

 

 


 

Op de hoogte blijven

Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail

Rioja's van weleer |Hubrecht Duijker | Het Financieele Dagblad

Datum: 21-01-1987

 

 

rioja's van weleer

De belangrijkste druivensoort in het Noordspaanse wijngebied Rioja is de tempranillo. Hiervan kunnen zowel rode primeurwijnen worden gemaakt als wijnen met een verbluffend lange levensduur. Dit laatste is mogelijk omdat de tempranillo weinig aanleg heeft om te oxyderen, en zijn wijnen evenmin. Mede hierdoor zijn de betere soorten rode Rioja, waarin altijd een hoog percentage tempranillo zit verwerkt, probleemloos bestand tegen een lange rijping op vat. De wetgever schrijft zelfs houtlagering voor. Een Rioja Gran Reserva moet ten minste twee jaar op fust hebben gelegen, alsmede drie jaar op fles. Er zijn echter wijnbedrijven (ofwel bodega's) die hun beste wijnen veel langer in vaten laten liggen.

proefschrift

Een daarvan is Federico Paternina. De zeldzame en zeer kostbare Conde de los Andes van dit bedrijf rust gemiddeld zes jaar in eikenhouten 'barricas' en vervolgens een à twee decennia in de fles. Tijdens de maanden die ik voor mijn boek over de Rioja in de streek heb doorgebracht, waren veel bodega's zo vriendelijk om ook oudere wijnen te laten proeven. Meestal echter betrof dat steeds een enkele fles van een enkele oogst. Tot een vergelijkende proeverij van een reeks oude jaargangen is het ter plekke nooit gekomen. Vorige week echter heeft een dergelijk evenement in Nederland plaatsgevonden. In nauwe samenwerking met importeur Paarlberg & Levie was het de onafhankelijke wijnuitgave Proefschrift gelukt om een aantal kelderschatten van Federico Paternina te bemachtigen. De jongste wijn was uit 1976, de oudste uit 1928.

de graaf van het hoogveen

Als locatie voor de keuring had men het excellente restaurant De Graaf van het Hoogveen te Noordwijk aan Zee gekozen. De aandacht die de wijn hier krijgt, blijkt niet alleen uit Nederlands mooiste wijnkaart, maar ook uit de perfecte, in eigen beheer gemaakte wijnkelder. Verdeeld over twee groepen - de eerste tot 1962, de tweede met de oudere jaargangen - werden alle wijnen blind en door elkaar geserveerd. Wat opviel was de sterke familiegelijkenis van vrijwel alle Gran Reserva's.

federico paternina

Ondanks wisselingen van eigenaars en keldermeesters heeft Federico Paternina toch een zekere constante stijl in zijn wijnen weten te behouden.

 

In het algemeen was sprake van een niet overdreven diepe kleur, een stevige structuur, donkeren aroma's (leer, laurier en natuurlijk eikenhout), een sappige, door zuren onderbouwde frisheid en een grote vitaliteit. Slechts één wijn vertoonde duidelijke vermoeidheidsverschijnselen, de 1934. De 1928 daarentegen was een vreugde om te proeven: een harmonische, heerlijke wijn, die zijn hoge leeftijd geenszins toonde. Tijdens de proeverij gaf het licht door de lege glazen bepaald geen bleke schaduwen op het tafellinnen te zien. Want langs de wanden van de kelken traande de natuurlijke glycerine dik naar beneden. Gezien hun mondvullende, krachtige smaak en flinke zuurgehalte heb ik de meeste Gran Reserva's ervaren als echte maaltijdwijnen.

ernest hemmingway

Een grote Bordeaux kan zo boeien door zijn complexe geur en smaak dat de wijn zelf al een optimale genieting vormt. Bij deze Rioja's kreeg ik echter voortdurend de behoefte om ze niet alleen analytisch te keuren, maar ze ook te proeven bij schotels met wild en lamsvlees ( de grote Riojaanse specialiteit). Het mannelijke karakter van de wijnen deed begrijpen waarom Ernest Hemmingway juist deze bodega 25 jaar achtereen bezocht. Men zal hem ongetwijfeld enkele van dezelfde oogstjaren hebben geoffreerd. De hoogste waardering kregen van mij de 1959, 1954, 1949 en de 1928. Al deze wijnen hadden tien jaar vatrijping gekregen. In de meeste flessen was daarom nauwelijks bezinksel aanwezig, omdat dit in de fusten achtergebleven was. De 1954 vertoonde enigszins andere kenmerken van de drie andere. Hij smaakte vleziger, voller, bijna vet en haast mild. De oorzaak bleek achteraf. In plaats van 75 à 100% tempranillo bevatte de wijn slechts 60% van deze druif en 30% garnacha (met 10% andere soorten). De garnacha is in Frankrijk bekend als de grenache en geeft brede wijnen met veel alcohol

waardige finale

De proeverij werd besloten met een tweetal witte Rioja's een 1979 en zeer opmerkelijke 1934. Deze had een gouden glans, en een zeer fraaie zoete smaak met een zelfde ingetogen weelde als Coteaux du Layon en soortgelijke wijnen uit het Loire-dal. Dit type witte wijn wordt in de Rioja niet meer geproduceerd. Zelfs in de schatkamer van Frederico Paternina is de voorraad zo beperkt dat slechts een half flesje kon worden afgestaan. Het vormde de waardige finale van een zintuiglijke reis terug in de tijd.

 •  vlnr Jan van Lissum (Proefschrift/Gault Millau), Allard Botenga(wijnexpert), Cees van Noord, Hugo van Landeghem(voorzitter Vlaams Wijngilde), Ronald de Groot (Perswijn/Grootspraak), Parelberg & Levie
 • brief Stichting Wine Amsterdam
Auteur: Hubrecht Duijker | Financieele Dagblad