Just Add Wine | Ine Goossens & Ries van der Vlugt

Just Add Wine 

from Nature with Love 

Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.

most wanted wines

If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.

REFERENTIES

read the story online

Wat ambiance en keuken betreft zou een bedrijf als De Graaf van het Hoogveen natuurlijk lid moeten zijn van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, het verbond waartoe de meeste toprestaurants behoren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, heeft misschien te maken met communicatie en presentatie. De mailings bijvoorbeeld van dit restaurant demonstreren een zangerig taalgebruik, waarvan ook ik vaak de kriebels krijg.

read the story online

Er waren deze avond zeven gangen met zeven even voortreffelijke wijnen. Aan de muren hingen kleurenopnamen van geslaagde gerechten, die de culinaire fotograaf van Gourmet had gemaakt.

read the story online

Onze nationale wijnschrijver Hubrecht Duijker overweegt nu zijn volgende standaardwerk aan Piedmonte te wijden. Er werd weer buitengewoon goed gekookt in de Graaf van het Hoogveen. Dat vond ik niet alleen, maar ook mijn buurman Heinz Winkler, de chef-kok van Tantris in München. Heinz heeft drie sterren van de Michelin-gids en behoort daarmee tot de exclusieve groep topkoks als Bocuse, Chapel, Haeberlin en Vergé. Hij kreeg die drie sterren al op 31-jarige leeftijd en was daarmee de jongste kok, die ooit zo hoog scoorde. Heinz was dik tevreden over de prestaties van zijn jonge collega in Noordwijk.

read the story online

Vanuit Zwitserland was Hans Gerd Kübel naar de Lage Landen gekomen. Sinds 10 jaar heeft hij bij Zürich de zalmrokerij Balik. Kübel was 30 jaar acteur en regisseur in het theater. Hij vertolkte zowel Shakespeare, als ook de

read the story online

Heel onopvallend reisde Ine in 1976 mee met een culinair weekend, dat Thomas Lepeltak georganiseerd had in Engeland met Paul Bocuse als gast-kok en in het teken stond van de 50th anniversary of the coronation of Her Majesty Queen Elizabeth II.

read the story online

In april echter begon een bijzonder luxueus ingericht Koetshuis aan zijn tweede leven onder leiding van Ine Droogh-Goossens, ooit de drijvende kracht achter het restaurant De Graaf van het Hoogveen. Het ziet er naar uit dat zij de eigenzinnige strategie van Frisch voortzet. Ine Droogh-Goossens heeft een koers uitgestippeld en lijkt die vastberaden te volgen.

read the story online

De bekroonde mailing, gericht op het bedrijfsleven en potentiële gasten, bestaat uit een aankondiging voor een Kerstdiner met een antwoordkaart. Hierop werd een persoonlijke brief gezonden aan de geïnteresseerde gast met meer informatie. Ine Droogh-Goossens, directeur van 't Koetshuis in Rhenen is erin geslaagd op een uitnemende wijze een prachtig uitgevoerde mailing te verzorgen.

read the story online


  • Just Add Wine
    Ine Goossens & Ries van der Vlugt
    Feiko Clockstraat 139
  • 9665 BH Oude Pekela
  • M +31(0)620198832 Ries
    M +31(0)651416898 Ine

Openingstijden

Service

Verzenden

Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD

doos 12 flessen Vinologix

 

 


 

Op de hoogte blijven

Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail

't Koetshuis I en II in Rhenen | Inge Vuur-Timmerman | Culinair Magazine

Datum: 06-01-1991

Het decor is een licht heuvel-achtig, bosrijk terrein, waar de vogels in de berken hun vrolijk lied tjilpen en de eekhoorntjes elegant in en uit de beukenbomen klimmen. Wij hebben het over het weelderig groene, prachtige natuurgebied van de Stichtse Heuvelrug en met name over het grote landgoed aan de Veenendaalsestraatweg 50 in de gemeente Elst/Rhenen.

Hier ligt 't Koetshuis Rhenen, bestaande uit twee restaurants ( 't Koetshuis I en 't Koetshuis II, de Orangerie, de anti-chambre voor het aperitief "Stübli genoemd" en het Guesthouse Châlet. Binnen afzienbare tijd zal hier temidden van de bomen en het groen nog een hotel verrijzen: het Grand Park Hotel Rhenen. Na ingrijpende verbouwingen en uitbreiding is 't Koetshuis dit voorjaar feestelijk heropend, reden voor een bezoek.

Neo-vakwerkbouw

Vanaf begin 1988 is het sinds jaar en dag gerenommeerde restaurant 't Koetshuis, onder leiding van de eignaars, het echtpaar Knijnenburg, in een aantal fasen verbeterd. Dat houdt in dat er een tweede restaurant ( 't Koetshuis II) en een Orangerie werden bijgebouwd. Dit verschafte 't Koetshuis meer oppervlakte en volume. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het gebouw ( 't Koetshuis I) op zichzelf van historisch standpunt uit gezien nauwelijks waarde had. Maar het kan zeker niet een bepaald karakter worden ontzegd dat wel zijn waarde had, dat vorm had gekregen door de neo-vakwerkbouw met Postiljonkamer en Stübli ( een benaming die de oorspronkelijke Zwitserse eigenaar Frisch eraan gegeven had) dat in de hoogromantische periode van het "Fin de Siècle" in de 19e eeuw zijn bloeitijd beleefde. Opvallend bij 't Koetshuis is het knikspanten dak (mansarde dak) en de lage overkragende goten.

stijlvol interieur

Bij de nieuwe inrichting van 't Koetshuis spelen licht en kleuren hun eigen spel langs muren en gordijnen die uit prachtige Italiaanse stoffen zijn gemaakt. In dit opzicht valt de fraaie gele Fortuny stof op, die volgend een heel oud procédé in Venetië wordt geweven en bedrukt. Ook de mooie gebloemde Italiaanse Rubelli stof naast de Franse stoffen van Nobilis en Frey valt te bewonderen. Heel mooi is eveneens de passementerie (uit Brussel) dat geheel met de hand is gemaakt. Zowel voor 't Koetshuis I als voor 't Koetshuis II is, voor wat de kleuren en toepassing van het materiaal betreft, gekozen voor een gelijkwaardig gebruik van beide restaurants, waardoor de functie van één restaurant wordt ondersteund. Op de vloer ontdekt men een tegel van Italiaans Dolomiet met daarin vierkantjes van wit marmer. In de restaurants zijn Zuidfranse schouwen aangebracht en is er vloerverwarming. De wanden en plafonds in 't Koetshuis I zijn met introverte kleuren beschilderd. In 't Koetshuis II zijn de wanden beplakt met wandtextiel en dezelfde kleurtoon. De restaurants worden verder gesierd door antiek geflambeerde spiegels. Naast de meest exclusieve raamdecoratie vindt men eenvoudige wandbeschilderingen. Dit alles verenigt zich in een stijlvol geheeel, waaraan bij de verbouwing en uitbreiding grote aandacht is besteed. Als eerste in Nederland bezit dit restaurant twee Yamaha disklavier vleugels op ranke poten, waarin hamertjes gevat in vilt. Dit instrument is de eigentijdse opvolger van de vroeger zo populaire pianola! De destijds geperforeerde rollen zijn in de disklavier vervangen door de floppy disc...

Orangerie

Heel fraai van bouw is ook de Orangerie met zijn originele orangerie ramen, luifel, oude deuren en gietijzeren kolommen. Dit gebouw straalt een tropische en subtropische, typische orangerie-sfeer uit, die doet denken aan vervlogen tijden van rond de eeuwwisseling, toen orangerieën en wintertuinen en vogue waren. Men vindt er knipplanten, de in spectaculaire kleuren voorkomende bougainvillea hybriden, maar ook minder bekende planten. Kortom: een weelde van traditionele en moderne planten is hier samengebracht. Een vijftigtal meters van 't Koetshuis af precies tegenover ligt op een kleine heuvel een juweel van een Zwitsers châlet. Het doet dienst als guesthouse en beschikt over slaapgelegenheid voor vier personen. De grote woonkamer met openhaard is stijlvol ingericht.

Boven zijn de slaapkamers. Verder is er een badkamer die een sieraad voor het huis is: een groot balkon met uitzicht op de omliggende tuinen en het park. In het kort een droomhuis dat in Holywood niet zou misstaan. In deze omgeving kan men zich geestelijk en lichamelijk volkomen ontspannen en ervaren hoe weldadige rust en innerlijke harmonie hand in hand gaan en tot een diep gevoel van tevredenheid stemt.

frisch

Ongetwijfeld zal de vraag rijzen wie een dergelijk mooi châlet hier heeft laten bouwen. Dat was de Zwitser en levenskunstenaar Henri Frisch. Hij woonde in het châlet en 't Koetshuis was zijn werkterrein. Hij bezorgde dit restaurant zijn grote naam in de Nederlandse culinaire wereld. De geschiedenis van 't Koetshuis begon aan het einde van de tweede wereldoorlog. Hotel Berg en Bos Rhenen, gelegen temidden van de uitgestrekte bossen van de Stichtse Heuvelrug, was afgebrand. De bijbehorende opstal was evenwel gespaard gebleven. Henri Frisch begon hierin toen een rôtisserie die hij 't Koetshuis doopte op de plaats van het huidige restaurant. Dankzij de grote culinaire gaven van Frisch werd dit landelijke eethuis een geliefd rustpunt voor vele gastronomen. Zijn roem breidde zich gestaag uit tot ver over onze grenzen. Heel wat persooonlijkheden uit binnen- en buitenland hebben 't Koetshuis bezocht en leren waarderen. Autoriteiten op het gebied van de culinaire kookkunst hebben in de meest lyrische ontboezemingen hun oordeel bekend gemaakt en zelfs op onweerlegbare wijze uitgesproken. In zeven zware, in leer gebonden folianten staan in vele talen de lofuitingen vermeld van vele prominente gasten die hier uren van lichamelijke restauratie beleefden. Tot die gasten behoorden Lady Baden-Powell, World Chief Guide en grote dame van de padvindsters. Zij stapte hier in augustus 1949 af. Ook vorstelijke gasten vonden de weg naar 't Koetshuis. Vele schilders, onder meer onze beroemde landgenoot Kees van Dongen, vertoefden hier. Dirigenten van wereldfaam, politici, captains-of-industry beleefden er uren van culinair genot. Dichter J.W.E. Werumeus Buning, ook wel onze gastronoom bij uitstek genoemd, heeft eens gezegd dat hij in 't Koetshuis "de beste mixed-grill van zijn leven" at.

Michelinster

Het is niet verwonderlijk dat Michelin, waarvan bekend is dat deze de gastronomie als vorm van culinaire levenskunst bijzonder weet te appreciëren, de fameuze keuken van 't Koetshuis in 1957 met twee sterren bekroonde. En wat nog meer zegt, het restaurant wist deze tot 1970 te behouden (met uitzondering van 1965 en 1966: in dat laatste jaar had hij één ster). ' t Koetshuis stoelt dus op een waardig verleden. Dit restaurant anno 1990 is en blijft een culinair rustpunt met allure. De dagelijkse leiding ligt nu in handen van mevrouw Ine Droogh-Goossens, destijds mede-eigenares van het restaurant De Graaf van het Hoogveen in Noordwijk. Een bedrijf dat vanaf 1982 tot en met 1988 een Michelinster bezat en deze sinds haar vertrek, in 1989, heeft verloren. Ine Droogh-Goossens ziet er op toe dat gastvrijheid en gastronomie van het hoogst haalbaar niveau met 't Koetshuis verbonden zijn. Gastvrouwschap bedrijven, de culinaire wetenschap en de wereld van wijn - zij werd meer dan eens voor haar mooie wijnkaart onderscheiden - zijn haar hobbies.

chefkok Brevet

Chefkok in 't Koetshuis is Jannis Brevet, die behalve een indrukwekkende loopbaan in verschillende beroemde twee- en driesterren restaurants ook ervaring in diverse Alliance bedrijven heeft opgedaan. Hij is een rijk getalenteerd en gedisciplineerd vakman. Heden en verleden gaan in zijn inventieve en echt Franse stijl van koken hand in hand, met als extra de decoratieve presentatie. De menukaart biedt een scala van de meest uitgelezen gerechten die stuk voor stuk een vermelding waard zijn. Dit zou evenwel nu te ver voeren. Voor de goede orde nog een enkele prijsvermelding: lunch vanaf f 65,-- en á la carte menu's vanaf f 115,--. Voor hen die belangstelling hebben voor de overnachting in het fraaie châlet: logies inclusief ontbijt met champagne voor twee personen f 950,-- per overnachting en voor 4 personen f 1250,--. Ongetwijfeld zal van nu af de naam van 't Koetshuis in de Nederlandse gastronomiewereld vaker genoemd worden en wie weet prijkt het restaurant weldra weer op de sterrenlijkt van Michelin.

 

 
 

 

Auteur: Inge Vuur-Timmermans | Culinair Magazine