Op de hoogte blijven

Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail


Just Add Wine | Ine Goossens & Ries van der Vlugt

Just Add Wine 

from Nature with Love 

Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.

most wanted wines

If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.

REFERENTIES

read the story online

Wat ambiance en keuken betreft zou een bedrijf als De Graaf van het Hoogveen natuurlijk lid moeten zijn van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, het verbond waartoe de meeste toprestaurants behoren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, heeft misschien te maken met communicatie en presentatie. De mailings bijvoorbeeld van dit restaurant demonstreren een zangerig taalgebruik, waarvan ook ik vaak de kriebels krijg.

read the story online

Er waren deze avond zeven gangen met zeven even voortreffelijke wijnen. Aan de muren hingen kleurenopnamen van geslaagde gerechten, die de culinaire fotograaf van Gourmet had gemaakt.

read the story online

Onze nationale wijnschrijver Hubrecht Duijker overweegt nu zijn volgende standaardwerk aan Piedmonte te wijden. Er werd weer buitengewoon goed gekookt in de Graaf van het Hoogveen. Dat vond ik niet alleen, maar ook mijn buurman Heinz Winkler, de chef-kok van Tantris in München. Heinz heeft drie sterren van de Michelin-gids en behoort daarmee tot de exclusieve groep topkoks als Bocuse, Chapel, Haeberlin en Vergé. Hij kreeg die drie sterren al op 31-jarige leeftijd en was daarmee de jongste kok, die ooit zo hoog scoorde. Heinz was dik tevreden over de prestaties van zijn jonge collega in Noordwijk.

read the story online

Vanuit Zwitserland was Hans Gerd Kübel naar de Lage Landen gekomen. Sinds 10 jaar heeft hij bij Zürich de zalmrokerij Balik. Kübel was 30 jaar acteur en regisseur in het theater. Hij vertolkte zowel Shakespeare, als ook de

read the story online

Heel onopvallend reisde Ine in 1976 mee met een culinair weekend, dat Thomas Lepeltak georganiseerd had in Engeland met Paul Bocuse als gast-kok en in het teken stond van de 50th anniversary of the coronation of Her Majesty Queen Elizabeth II.

read the story online

In april echter begon een bijzonder luxueus ingericht Koetshuis aan zijn tweede leven onder leiding van Ine Droogh-Goossens, ooit de drijvende kracht achter het restaurant De Graaf van het Hoogveen. Het ziet er naar uit dat zij de eigenzinnige strategie van Frisch voortzet. Ine Droogh-Goossens heeft een koers uitgestippeld en lijkt die vastberaden te volgen.

read the story online

De bekroonde mailing, gericht op het bedrijfsleven en potentiële gasten, bestaat uit een aankondiging voor een Kerstdiner met een antwoordkaart. Hierop werd een persoonlijke brief gezonden aan de geïnteresseerde gast met meer informatie. Ine Droogh-Goossens, directeur van 't Koetshuis in Rhenen is erin geslaagd op een uitnemende wijze een prachtig uitgevoerde mailing te verzorgen.

read the story online


 • Just Add Wine
  Ine Goossens & Ries van der Vlugt
  Feiko Clockstraat 139
 • 9665 BH Oude Pekela
 • M +31(0)620198832 Ries
  M +31(0)651416898 Ine

Openingstijden

Service

Verzenden

Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD

doos 12 flessen Vinologix

 

 


 

BEAUJOLAIS | CHRISTIAN DUCROUX | LE FAMEUX NECTAR

Datum: 01-12-2011

 

 

 • Christian Ducroux
 • Christian Ducroux
 • Christian Ducroux
 • Christian Ducroux
 • Christian Ducroux

 

de ziel VAN DE NATUUR 

Menig wijnbouwer heeft besloten alles op alles te zetten om te proberen harmonieus samen te werken met de natuur. De bodem is uitgeput en gebleekt door het gebruik van pesticiden en chemische meststoffen. Honderden innovatieve mannen en vrouwen hebben het al aangedurfd om zich te onderscheiden en de werkwijze te volgen van pioniers als Rudolf Steiner, Maria Thun en Jules Chauvet en terug te keren naar de ziel van de natuur met als resultaat oneindig pure, plezierige en verteerbare wijnen.

down-to-earth

Down-to-earth wijnboeren kiezen hun onderstammen door middel van massale selectie. Een oude herbeplantingstechniek waarbij een aantal stekken geselecteerd  en toegevoegd worden aan een reeds functionerend ecosysteem dat door dynamische uitwisseling de weerstand verhoogt tegen aanvallen van buitenaf. Het land wordt niet alleen bewerkt met het paard en bemest met  organische compost maar ook homeopathisch behandeld met specifieke biologische preparaten en een kleine dosis silica waardoor het bacteriële leven van micro-organismen dat onmisbaar is voor natuurlijke gisten wordt bevorderd. Door het intensiveren van de dieptewerking van de wortels wordt de stofwisseling van de wijngaard en van de mineralen in de bodem vergemakkelijkt.

STAND VAN DE MAAN

Al deze stappen  geholpen door de stand van de maan gebeuren volgens het principe van de  biologisch-dynamische  landbouw met als doel de volledige ontwikkeling van de wortel, het blad, de bloem of de vrucht te verbeteren. Door rekening te houden met het aantal druiven per stok anticiperen deze wijnboeren al op voorhand op de belangrijke pH-waarde van de wijn en dus van het meetbaar zuur, die er voor zorgt dat de omzetting van de natuurlijke gisten in suiker en alcohol minder snel verloopt.

Door regelmatig proeven van de druiven en met name van de pitten wordt aan de hand van hun fenolische rijpheid de verhouding tussen suiker en zuur bepaald én het tijdstip van oogsten vastgesteld. Het rendement per hl per ha is zeer klein en de vinificatie geschiedt zacht en langzaam.  In de kelder worden geen chemische stoffen gebruikt, wordt niet geklaard en gefilterd en tijdens het op fles gaan wordt geen of een weinig zwavel toegevoegd.

christian ducroux liever een os

Christian Ducroux gaat tot het gaatje en offert elke 6e rij met wijnstokken op voor de aanplant van fruitbomen en bloemen die de biodiversiteit in de wijngaard bevordert en zet stokken op een meter van elkaar opdat zijn paarden Ewan en Kaïna goed kunnen manoeuvreren. Omdat een paard per uur 2 kilometer loopt is hij op zoek naar een os die met 1 kilometer per uur veel langzamer loopt en dat is weer beter voor de veerkracht van de bodem. Hij gelooft niet dat de leeftijd van de wijngaard het belangrijkst is maar de hoge dichtheid van 10.000 stokken per hectare en een opbrengst van 25 tot 30 hectoliter. Het gebruik van kopersulfaat tegen meeldauw heeft hij afgeschaft en experimenteert met sprays van klei en klaver en zelfs met wei. 

25 jaar demeter

Christian Ducroux werkt al 38 jaar organisch, volgens de leer van Rudolf Steiner (père de la Biodynamie), waarvan 25 jaar biodynamisch en is als een van de eersten in de Beaujolais Demeter gecertificeerd door Ecocert. Dat betekent verboden om te chaptaliseren. Verboden om gistcellen en chemische stoffen toe te voegen en een minuscuul gebruik van zwavel. Wettelijk wordt nog altijd 160mg/l totale zwavel voor rood, 210mg/l voor wit en 400mg/l voor zoet toegestaan en dan te bedenken dat de meeste natuurlijke wijnen helemaal geen zwavel bevatten.  

Binnen de  familie van Christian Ducroux staan de lichten nog altijd op industrieel en begrijpt zijn broer, die nog steeds conventionele wijnen met ladingen zwavel maakt er helemaal niets van, maar hij proeft wél verschil. Dat alle hemellichamen, zowel de aarde als de maan, de zon en zelfs de sterren invloed uitoefenen op de groei van de gewassen en dat de invloed van de maan bijvoorbeeld zorgt voor eb en vloed maar ook wat doet met de waterhuishouding van het gewas was nog niet bij hem opgekomen en al helemaal niet dat zon- en maanstanden de oogst- en snoeiwerkzaamheden kunnen bepalen.

aangenaam laag

Christian Ducroux walst gratieus om zijn conventioneel ingestelde broer heen. Hoog boven Régnié-Durette verbouwt hij nu 4 hectaren over drie percelen verdeeld in Thulon en in Lantignié. Of het nu ligt aan de ligging op het Noord-Oosten of aan het tijdstip van oogsten het alcoholpercentage in zijn Gamay is laag. Aangenaam laag! Zijn Beaujolais Villages Nouveau Prologue met 11% alc is gemaakt zonder zwavel. Heeft een zijdeachtige textuur met ladingen fris en sappig fruit van blauwe pruim en aalbessen dat het water in je mond doet lopen en finished altijd in het allerfijnste zout. Geef hem lucht om zijn vleugels uit te kunnen slaan. Exspectatia (vroeger Cru Régnié) ook zonder zwavel met net onder 12 %  alc geurt naar lelietjes van dalen en Irissen en zijn Patience smaakt naar rijpe pruimen, verrast met puur mondvullend bessensap en kruist met rokerige nuances en een vleugje zwarte thee het gehemelte. In een goede kelder bewaard is dit een natuurlijke wijn om velen jaren lief te hebben.

REGNIE WORDT EXSPECTATIA VIN DE FRANCE!

In 2013 vertelde Christian dat hij een andere naam voor zijn Régnié zocht. Liefst de Latijnse naam. De Franse autoriteiten is hij beu. Net als veel volgelingen van Nicolas Joly en Mark Angeli is hij afgestapt van het keurmerk AOC en heeft hij gekozen voor de simpele omschrijving tafelwijn ofwel Vin de France. Een benaming die staat voor wijn gemaakt door opmerkelijke puristen die vanuit een diepgaand respect voor het terroir oproepen tot het maken van pure en natuurlijke wijnen en voor een essentiële harmonie tussen de mens en de natuur. Christian is het beu om zich steeds weer opnieuw bij de Franse autoriteiten te moeten verantwoorden voor de rijpheid van zijn druiven en voor het voorgeschreven alcoholgehalte, het klaren of filteren. Dat kan hij zelf wel bepalen. Daar heeft hij de Franse bureaucratie niet voor nodig.

CUVEE THIBAULT

Samen werken met Christian Ducroux is een eer en het is geen verrassing dat andere wijnmakers in de Beaujolais hem allemaal als een meester beschouwen.

Het goede nieuws is dat Thibault, de jongste zoon van plan is om het domein voort te zetten zodra hij klaar is met zijn studie aan de wijnbouwschool. Zijn eerste witte wijn, Cuvée Thibault van massale selectie Pinot Gris en Riesling, komt van het hooggelegen perceel boven Thulon van 4 jaar oude stokken. Wit zomerfruit, frangipane, citrus en specerijen met zinderende lengte. Delicaat en puur. Gelimiteerd 3 flessen per aankoop alstublieft.

wijngaarden

Als je de wijngaarden van Christian Ducroux bezoekt zie je de wijnstokken krioelen van het leven en letterlijk zoemen. Er groeien momenteel perzik-, abrikozen-, peren-, appel- en kersenbomen maar het plan is om ten gunste van de biodiversiteit nog een rij wijnstokken te rooien om andere variëteiten te planten die op verschillende tijdstippen in het jaar bloeien, zodat hij stuifmeel en bloemen heeft vanaf het vroege voorjaar tot het einde van het jaar.

De rode wijnen bezitten diep, complex rood en zwart fruit met een ongekende zuiverheid en lengte en zijn altijd fris en helder met weinig alcohol.

NIEUWE JAARGANG 2022 VOLGEND JAAR

rouge 2021 | EXSPECTATIA | gamay | UITVERKOCHT

rouge 2019 | patience | GAMAY | UITVERKOCHT


Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine