Op de hoogte blijven

Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail


Just Add Wine | Ine Goossens & Ries van der Vlugt

Just Add Wine 

from Nature with Love 

Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.

most wanted wines

If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.

REFERENTIES

read the story online

Wat ambiance en keuken betreft zou een bedrijf als De Graaf van het Hoogveen natuurlijk lid moeten zijn van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, het verbond waartoe de meeste toprestaurants behoren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, heeft misschien te maken met communicatie en presentatie. De mailings bijvoorbeeld van dit restaurant demonstreren een zangerig taalgebruik, waarvan ook ik vaak de kriebels krijg.

read the story online

Er waren deze avond zeven gangen met zeven even voortreffelijke wijnen. Aan de muren hingen kleurenopnamen van geslaagde gerechten, die de culinaire fotograaf van Gourmet had gemaakt.

read the story online

Onze nationale wijnschrijver Hubrecht Duijker overweegt nu zijn volgende standaardwerk aan Piedmonte te wijden. Er werd weer buitengewoon goed gekookt in de Graaf van het Hoogveen. Dat vond ik niet alleen, maar ook mijn buurman Heinz Winkler, de chef-kok van Tantris in München. Heinz heeft drie sterren van de Michelin-gids en behoort daarmee tot de exclusieve groep topkoks als Bocuse, Chapel, Haeberlin en Vergé. Hij kreeg die drie sterren al op 31-jarige leeftijd en was daarmee de jongste kok, die ooit zo hoog scoorde. Heinz was dik tevreden over de prestaties van zijn jonge collega in Noordwijk.

read the story online

Vanuit Zwitserland was Hans Gerd Kübel naar de Lage Landen gekomen. Sinds 10 jaar heeft hij bij Zürich de zalmrokerij Balik. Kübel was 30 jaar acteur en regisseur in het theater. Hij vertolkte zowel Shakespeare, als ook de

read the story online

Heel onopvallend reisde Ine in 1976 mee met een culinair weekend, dat Thomas Lepeltak georganiseerd had in Engeland met Paul Bocuse als gast-kok en in het teken stond van de 50th anniversary of the coronation of Her Majesty Queen Elizabeth II.

read the story online

In april echter begon een bijzonder luxueus ingericht Koetshuis aan zijn tweede leven onder leiding van Ine Droogh-Goossens, ooit de drijvende kracht achter het restaurant De Graaf van het Hoogveen. Het ziet er naar uit dat zij de eigenzinnige strategie van Frisch voortzet. Ine Droogh-Goossens heeft een koers uitgestippeld en lijkt die vastberaden te volgen.

read the story online

De bekroonde mailing, gericht op het bedrijfsleven en potentiële gasten, bestaat uit een aankondiging voor een Kerstdiner met een antwoordkaart. Hierop werd een persoonlijke brief gezonden aan de geïnteresseerde gast met meer informatie. Ine Droogh-Goossens, directeur van 't Koetshuis in Rhenen is erin geslaagd op een uitnemende wijze een prachtig uitgevoerde mailing te verzorgen.

read the story online


  • Just Add Wine
    Ine Goossens & Ries van der Vlugt
    Feiko Clockstraat 139
  • 9665 BH Oude Pekela
  • M +31(0)620198832 Ries
    M +31(0)651416898 Ine

Openingstijden

Service

Verzenden

Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD

doos 12 flessen Vinologix

 

 


 

SAVOIE | JEAN-YVES PERON | PETTICOAT VOOR MEISJES

Datum: 19-09-2013 

NATIONAAL DIPLOMA OENOLOGIE

Na het behalen van zijn graad in de structurele en functionele Biochemie stort de jonge Parijse student Jean-Yves Péron zich vol overgave op zijn werk als farmaceutisch onderzoeker maar merkt al snel dat in deze sector de deuren gesloten blijven. Het is het domein van apothekers. Wat nu? Hij had vernomen dat er aan de faculteit in Bordeaux misschien meer eer te behalen viel en op een zonnige namiddag vertrekt hij naar Bordeaux voor het Nationaal Diploma Oenologie. Thuis werd alleen Mouton-Cadet gedronken en zijn vader had een voorkeur voor Krug Champagne. Zelf had hij weleens gehoord van een Gewurztraminer. Dat was zo ongeveer zijn bagage. En het vooruitzicht was niet echt gezellig want het eerste jaar moest opnieuw. Dat cruciale jaar kwam hij in het universitaire schoolbankje naast Hirotake Ooka te zitten, de zoon van een vooraanstaande Japanse familie met een verbazingwekkende kennis en passie over wijn die Hiro graag deelde met een kleine groep enthousiastelingen.

HET WAS EEN CHOC

Elke week waren er twee proeverijen op de Universiteit, een met de studentenvereniging en een of twee met de enthousiaste groep. Altijd blind natuurlijk. Aan het einde van zijn derde jaar begon Jean-Yves zelfs al wat intelligente opmerkingen te plaatsen en hij vertelt dat op een dag tijdens een van die sessies Hirotake met een St. Joseph uit 1998 van Dard & Ribo aankwam, een vin naturel en zonder zwavel. “Het was een choc. Van de zes proevers vonden er twee het afschuwelijk (dat is geen wijn) twee begrepen het niet en Hiro en ik vonden het geweldig. En ik zei tegen mijzelf dat ik graag zo wijn zou willen maken”.

EN PRIMEUR

Maar om dat te bereiken valt niet mee. Weliswaar heeft hij zijn studie goed volbracht en heeft hij het NDO Diploma op zak maar als je niet de zoon van een wijnmaker bent zit er niets anders op dan met een stage te beginnen. In Oregon, het nieuwe Eldorado voor Pinot Noir, maakt hij kennis met de miljarden ontwikkelingen van immense wijndomeinen als b.v. Silicon Valley en in Saint-Emilion leert hij de gelikte wijnen maken voor de degustaties 'En Primeur' die elk jaar opnieuw in april voor de hele wereld worden gehouden. Bij Jean-Louis Grippa en Thierry Allemand leert hij snoeien en bij Bruno Schueller in de Elzas blijft hij hangen, als het mag het hele seizoen. Al het werk van wijngaard tot kelder heeft hij dan doorlopen en zegt veel trucjes te hebben geleerd maar aan het eind van het liedje wist ik dat ik zelf mijn eigen wijn wilde maken.

GOOI ER MAAR GAMAY IN

En de zoektocht naar een paar hectare wijngaard met een goede bodem en de juiste ligging begint. Met als hartenwens een stukje grond in de heuvels van Conflans niet ver van Albertville in de Haute-Savoie. Omdat zijn moeder daar een groot familiaal landhuis in Chevaline heeft nagelaten net boven het Lac d’Annecy. De wijngaarden die 25 km verderop liggen zijn gemakkelijk met de auto bereikbaar. Het geluk lacht hem toe en hij boft als hij ook nog eens zeventig are Mondeuse van gemiddeld 70 jaar oude stokken op de kop weet te tikken waarvan de oudsten dateren uit 1893 en pal op het zuiden staan in een weelderige flora van wilde absint, Sint Janskruid en winde op een bodem van Mica-Schisten met aderen van kwarts en ijzerdioxide. Door de stijlen terrassen is het onmogelijk om met machines te werken en daarom ploegt Jean-Yves met een lier en de rest doet hij met de hand. “Vroeger had iedereen wel 10 of 20 hectaren Mondeuse voor eigen gebruik of voor op de tafels in de Bistro’s. Toen ik in 2004 in Albertville begon waren er nog 80 hectaren Mondeuse en dat zijn er nu 3,5 waarvan ik er 2,5 bezit. Niemand zit meer te wachten op die barre, onrijpe wijnen met te grote rendementen. Als ze het mijn vader wilden verkopen riep hij altijd: gooi er maar Gamay in!

Mondeuse DNA en halfzussen

De wijnstokken die zich vastklampen aan de hellingen van Conflans worden gekweekt in potten net als de Syrah van Thierry Allemand in het gesteente van Cornas. Ondanks dat de Mondeuse een historische druif uit de Savoie is lijkt hij het meest op de Syrah. Volgens een DNA-test door een specialist in de genetica van de wijnstok zou door een kruising van de witte Mondeuse met de rode Dureza uit de Ardèche, de Syrah zijn ontstaan en door het kruisen met een ander ras – waarschijnlijk de Allobrogian ontstond de zwarte Mondeuse, de Mondeuse Noire. Dus Cornas Syrah en Albertville Mondeuse zijn halfzussen. “Toen Thierry Allemand mijn perceel voor het eerst zag stond hij werkelijk paf en riep dat mijn Mondeuse zoveel meer overeenstemming had met zijn Syrah dan met die van Hermitage of Côte Rôtie”.

MET MIJN HAND OP MIJN HART

Mondeuse Noire is een rustiek ras met een goede resistentie tegen meeldauw en rot en vrij gemakkelijk om te kweken maar veel moeilijker om te rijpen en om een wijn zonder zwavel te kunnen maken is rijpheid een absolute voorwaarden. Maar ondanks dat Jean-Yves heel veel aandacht aan zijn biodynamische wijngaarden besteedt en experimenteert met plantdichtheid blijft zijn passie op de eerste plaats het maken van de wijn. “Ik denk in smaak. Er zijn smaken die ik lekker vind en andere smaken weer niet. Toen ik naar Chevaline verhuisde en mijn eerste wijnstokken had wist ik al vóór het oogsten hoe ik mijn wijn zou gaan maken. Dat klinkt heel overtuigend zullen sommigen zeggen! “Ik weet:” zegt Jean-Yves, "waar mijn wijn van gemaakt wordt en ik weet wat ik moet doen om mijn wijn naar mijn smaak te maken. Gewoon door rijpe druiven in te laten weken, met de voeten te treden, zacht te persen, niet te klaren en niet te filteren, zonder te zwavelen tot het voorjaar op oude vaten te laten rusten en de vergisting volledig te negeren. Met mijn hand op mijn hart (en zonder een spier te vertrekken) durf ik te zeggen, dat ik mijn wijn zelfs zonder te proeven zo kan maken als ik het zelf wil”.

ANGST IN DE KELDER

Bijna boos maar zeer serieus vervolgt hij zijn betoog: "ik weet dat vergisting (fermentatie) in de kelder het bewind van grote angst is. De oenoloog is de riem en de bretels. Hij analyseert de most en gooit er van alles in om de geselecteerde gisten tot aan het einde hun werk te laten doen om vervolgens melkzuur bacteriën toe te voegen om de malolactische gisting nog meer te versnellen, want hoe sneller je alles doet des te sneller kun je zwavel toevoegen en dan hopla is ook alles snel rustig. Op die manier kan ik onmogelijk wijn maken”.

PETTICOAT voor meisjes

Welbespraakt, geschoold, beschaafd, innemend en wijn die je overrompeld. Toch heeft het drie jaar geduurd maar afgelopen zomer was het raak. Jean-Yves heeft definitief ons hart (en dat komt niet alleen door de superbe espresso's) gestolen. Zijn witte wijn van Jacquère, Altesse en Rousanne smaakt meer dan geraffineerd met soms minieme oxydatie in een weelderig (cloudy) veldbouquet en geurend naar de allerfijnste kaneelaroma's van mijn geliefde Tarte-Tatin. Ik heb het over de Côtillon des Dames (petticoat voor meisjes) zo genoemd omdat een gedeelte van de wijn sous-voile is opgevoed, (dus een jaar lang is blijven liggen op de lie waardoor een laagje gist op de wijn ontstaat die hem behoed voor oxydatie maar daardoor tevens nieuwe aroma's vormt - denk aan Jura & Sherry) streelt niet alleen met complexe Oosterse geuren en essences maar blijft lichtvoetig, delikaat en fris. Het zal zeker uw wijn zijn als u fan bent van Orange Wines (atypique qui vous fera voyager) te meer omdat dit kwaltatief grote witte en rode wijnen zijn van een van Frankrijk's meest interessante naturelle jonge wijnmakers. En vergeet zijn Cidre de Cimes en poire Croizon niet... 


op allocatie

UITVERKOCHT

blanc 2020 | CÔTILLON DES DAMES | JAQUERE & Altesse 

blanc 2020 | LA PETITE ROBE | JAQUERE | foudre 

blanc 2020 | LA PETITE ROBE | PRESS D | JAQUERE | 

blanc 2020 | LES OEILLETS | maceration | JAQUERE 

blanc 2020 | LES BARRIEUX | ROUSsane 

blanc 2020 | LA GRANDE JOURNEE | ALTESSE 

blanc 2020 | LA TOUR SARAZINE | MUSCAT PETIT GRAIN 

blanc 2020 | I VICINI | favorita | VERMENTINO 

blanc 2020 | I VICINI | corTese 

blanc 2020 | I VICINI | MOSCATO 

rouge 2020 | CHAMP LEVAT | MONDEUSE 

rouge 2020 | I VICINI | barbera | AMPHORES GRES 

rouge 2020 | I VICINI | GRIGNOLINO 

 2019 | VERS LA MAISON ROUGE REPASSE SUR MARC 20 | MONDEUSE 

 2019 | VERS LA MAISON ROUGE | MONDEUSE | MAGNUM

 2020 | VERS LA MAISON ROUGE | MONDEUSE 

 

 

 


Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine