[subcontent;block=div] [subcontent.content]

KREEFTENPARADE INTER SCALDES MET CHAMPAGNE ROSES DE JEANNE!

Datum: 04-07-2011

Passie voor de zeldzame Oosterschelde kreeft! Om te koesteren

Fotoimpressie onderaan de pagina

ZEEUWSE CULINAIRE RIJKDOM BIJ JANNIS EN CLAUDIA BREVET!

Dat de Zeeuwse culinaire rijkdom veel verder reikt dan alleen de mossel werd ons afgelopen vrijdag 1 juli tijdens de kreeftenparade bij Jannis en Claudia Brevet in het idyllische Kruiningen weer eens overduidelijk. Ook dit jaar waren liefhebbers van de prestigeuze Oosterschelde kreeft in grote getalen naar Manoir Inter Scaldes in het zonnige Zeeland gekomen. Niet alleen om de schitterende tocht op de Zeeuwse wateren te beleven maar ook om het spectaculaire lichten van de kreeftenfuiken van heel dichtbij  te mogen meemaken. 

HET DNA VAN DE OOSTERSCHELDE KREEFT!

Zeeland staat bekend om de Oosterschelde kreeft die jaarlijks van 1 april tot 15 juli beschikbaar is. Deze bijzondere kreeft is een op en top authentiek streekproduct uit de Deltawateren en wordt door kreeftenvissers op duurzame wijze gevangen. Hij wordt niet gekweekt en de vangst is afhankelijk van wat de natuur de kreeft te bieden heeft aan voedsel, waterkwaliteit en watertemperatuur. Het milieu in de Oosterschelde wijkt door zijn geïsoleerde ligging nogal af van dat van de omliggende zeegebieden. Dit werkt ook door in de planten- en dierenwereld en dus ook in het voedsel van de Oosterschelde  kreeft. Deze isolatie zorgt er voor dat het DNA van de Oosterschelde kreeft afwijkt van dat van de andere Europese kreeften. De meeste kreeften die op tafel komen, worden ingevlogen uit Canada. De Canadese kreeft is goedkoper, maar de Zeeuwse is lekkerder. Kreeft in gevangenschap teert in op zijn eigen vlees. De Canadese kreeft is langer onderweg. Daarom zit de Oosterschelde kreeft beter in zijn schaal. Bovendien is het vlees fijner en smaakvoller. Zeeuwse kreeft is een zeldzaamheid en moet je koesteren. Een heikel punt blijft.... hoe de kreeft diervriendelijk moet worden gedood. Hoe op te eten weten we wel en dat we er het liefst Champagne bij drinken ook. We vragen het Jannis!

EEN IDEAAL MAATJE VOOR ÉÉN PERSOON!

Met de kreeftenvissers halen we de netten in. De eerste kreeften komen boven water, verstrikt in het groene nylon. We zien een mooi mannetje, donker, bijna zwart met een schitterende kobaltblauwe staart. Een pond, schat Jannis, een ideaal maatje voor één persoon. De beste manier is met de kop naar beneden in het hete water. Passie spreekt en kookgeheimen worden prijs gegeven. Het werd hemels overtreffend tafelen bij Inter Scaldes met Champagne Roses de Jeanne zonder einde en met een reflectie van Oosterschelde kreeft in esprit van oranjebloesem die dagenlang op mijn netvlies bleef

OESTERPARADE 2011

Ik kan u aanraden er deze zomer eens op uit te trekken om u door Jannis en Claudia Brevet in de watten te laten leggen. Hier wordt meesterlijk gekookt. Maar u kunt natuurlijk ook proberen om een plaatsje te bemachtigen voor de Oesterparade 2011 op 29 september bij Inter Scaldes. Een spektakel dat naar verluid van sommige media zó gastvrij en zó bijzonder is dat u tijdig dient te reserveren. Just Add Wine is er in ieder geval graag weer bij en natuurlijk verwennen wij u met Champagne Roses de Jeanne.

Ine Goossens & Ries van der Vlugt 

www.justaddwine.nl 

  • We gaan vrijdag 1 juli 2011 om 10.00 uur aan boord van de Beatrix 2
  • Jannis Brevet brengt de laatste gasten  aan boord die toch nog op tijd met de heli arriveerden!
  • Dat stukje Nederland dat Zeeland is!Er is veel bedrijvigheid op de Zeeuwse wateren!
  • Maître Arnold Zwartkruis van Inter Scaldes houdt een oogje in het zeil en telt zijn gasten!
  • Aan boord worden de geheimen van de Oosterschelde kreeft prijs gegeven!
  • Èén van de kreeftenfuiken van groen nylon met de eerste gevangen kreeften!
  • De kreeftenvissers bepalen de stevigheid en het gewicht!
  • Dit is een mannetje en het gewicht is voldoende!
  • Het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje wordt even uitgelegd.
  • Ries van der Vlugt van Just Add Wine is dol op Oosterschelde kreeft en kan ook heel lekker koken!
  • Visafval gaat mee in de fuiken als lokaas en voedsel voor de kreeften
  • Straks gaan de fuiken weer terug in het water voor de volgende vangst van kreeften
  • Dit is een verschaalde kreeft! Het eerste jaar gebeurt dit wel 7 à 8 keer!
  • Toch een beetje eng zo'n kreeft? Of juist niet!
  • Helemaal niet eng! Kreeft is een feest in het water en op tafel!
  • De Amuses van Inter Scaldes waren stuk voor stuk hemelse zaligheden op het water!
  • Gepassioneerde wijnliefhebbers konden hun hart ophalen bij hun keuze uit de spectaculaire wijnkaart van Inter Scaldes!
  • Champagne Inflorescense Côte de Val Vilaine van Cédric Bouchard werd door velen hogelijk gewaardeerd!
  • Vandaag ga ik niet meer terug naar het kantoor!
  • Het mag wel eens gezegd! Klasse Maître die Zwartkruis!
  • Trouwens het gehele team van Inter Scaldes is op drie sterren niveau!
  • Claudia Brevet kan tevreden zijn! De Kreeftenparade was een daverend succes!
  • Graag tot ziens bij de Oesterparade!
Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine