[subcontent;block=div] [subcontent.content]

El Bulli! uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld

Datum: 02-08-1999

El Bulli!  uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld

El Bulli. Wie eten er? 8000 Gelukkigen per jaar. Naar verluid komen er jaarlijks rond de 400.000 aanvragen binnen en wordt er naar alle waarschijnlijkheid een plaatsje vrijgehouden voor sterrenkoks, VIP's en Royalty. Zo is het nu en zo was het ook in 1999 toen wij er waren. 

Wat overkwam ons in 1999 bij El Bulli tijdens één van onze mooiste culinaire belevenissen ooit? 

Nitrogeen en chloor

Wij herinneren ons  alles  nog als de dag van vandaag, ook de ontzettend slechte weg er naar toe. Maar wat een experiment om je te laten inspireren door zoveel vernieuwingsdrift.
De filosofie van Ferrand Adrià is gericht op innovatie en is een mix van modern en traditioneel. Hij houdt ervan zijn kooktechnieken te updaten en werkt met nitrogeen en chloor. Maakt van olijfolie snoepjes, crème en ijs. Zo transformeert hij ook amandelen, rijpe artisjokken, bloesems, perziken en sinaasappelen tot schuim en crème, bevriest andere soorten tot ijs of stolt die tot ravioli. In een keer in de mond ontstaat dan als het ware een explosie. Stuk voor stuk nieuwe technieken en nieuwe ingrediënten. Voor ons gevoel had hij een bekend gerecht volledig uit elkaar gesloopt en het daarna weer vloeibaar bij elkaar gegoten in een cocktailglas.Tijdens de 23 gerechten die wij kregen voorgeschoteld vielen wij van de ene in de andere gastronomische verbazing ook bij het kiezen van de wijn. Bij El Bulli maakt het niet uit waar of wanneer je begint met champagne of wijn, dachten wij.  

Maar de rode wijn Pingus 1996 liet wel héél lang op zich wachten. Maître d'hôtel Luis Garcia was nog wel even langs gekomen maar met een wel heel bedenkelijk gezicht en toen viel ook het kwartje. Wij hadden ons volledig in de prijs vergist. 

Niet getreurd

Een geluk bij een ongeluk want de dagen erna hebben wij niet alleen Peter Sisseck persoonlijk leren kennen maar ook al zijn indrukwekkende wijnen kunnen proeven. En natuurlijk Pingus, een wijn die ons totaal omver blies  How great can it be!

Onze proefnotities uit 1999 liegen er niet om. 'Zwarte donkerpaarse kleur met in de neus héél veel chocolade en zoete kersen van een zwoelheid die wij zelden geroken hadden. Als een vuistslag maar met  fluwelen handschoen. Nog niet in balans. Scoort hoog, wellicht later hoger. Veel potentie voor meer. Wow, dus dit was Pingus!'


Vandaag staat Peter Sisseck in Spanje bekend  als de meest bezeten kwaliteitsfanaat en heeft zijn, in zéér kleine hoeveelheden en daarom relatief hooggeprijsde rode wijn Pingus een dermate legendarisch bestaan verschaft, dat hij deze wijn met behulp van een lijst - doos voor doos - over de wereld verdeeld.

Dat wij onze Weimaraner † Pingus lees meer... hebben genoemd spreekt voor zich.

www.elbulli.com

  • El Bulli | Cala Montjoi | Roses
  • Ine Goossens met Ferran Adrià
  • Maître d'hotel Luis Garcia
  • El Bulli
  • Ine Goossens met Peter Sisseck
  • Ine Goossens met Peter Sisseck  
  • Peter Sisseck
  • Ine Goossens met Peter Sisseck

 

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine