Blije bijen
VONK
Ons portfolio kent wijnmakers uit de Jura en de Savoie maar niet uit de naastgelegen wijnstreek Bugey omdat we simpelweg nog niemand ontdekt hadden waar we enthousiast van werden. De klik met Chloé en Jordan van Les Tailleurs Cueilleurs was er meteen. Chloé komt uit Nîmes, Jordan uit de Elzas. In 2018 gaat Chloé met een vriendin druiven plukken bij niemand minder dan Bruno Schueller waar ze Jordan ontmoet. De vonk slaat over en het eerste afspraakje om samen door Italië te reizen en te gaan werken in de wijngaarden in Friuli is een feit. Daar wordt ook het idee geboren voor een eigen wijndomein in Frankrijk.
GELUK
Het geluk lacht hen toe want vlak voor de oogst van 2020 vallen ze alle twee onmiddellijk voor een locatie die te koop staat in Bugey maar waar nog wel het een en ander aan moet gebeuren. Ze storten zich volledig in het werk en zijn diep teleurgesteld als de verkopers op het laatste moment afhaken. De mens toont echter pas zijn ware aard als hij beproefd wordt. Als je denkt dat er niets meer gebeurt, dan gebeurt het juist wel. In vaste overtuiging trekken ze de juiste conclusie en kopen een gebouw in Saint-Jean-Le-Vieux in het noorden van Bugey dat ze met passie en liefde restaureren, waarbij de vader van Jordan als architect én doorgewinterde timmerman de hamer in handen heeft.
8 CUVEES
Hun aanvankelijke tegenslag maakte het mogelijk om juist die percelen te kopen die uiterst geschikt zijn voor biodynamische wijnbouw én vinificatie per perceel. Dat de lokale bevolking bereid was om wijnstokken te verkopen is natuurlijk mooi meegenomen. Kopers zijn er zeldzaam omdat de hellingen te steil en moeilijk te bewerken zijn. Gehecht aan een sterk idee om de energie tussen wijnstok en wijngaard te optimaliseren wordt hun eerste jaargang direct een groot succes maar reflectie zal nodig zijn voor missie en strategie. Acht cuvées voor een eerste jaargang is niet niks. De rode wijnen klinken als Novêra, A l'abada, Grenalâ, Rita & Rova, Kovè. De witte wijnen als Nua en Lyëna. Sarvazo heeft de beroemde Cerdon belletjes maar dan heel anders en veel minder zoet.
ENGELS ENTEN
De percelen bevinden zich niet ver van de kelder in drie verschillende gebieden. In Varey met jonge wijnstokken tussen de 20 en 30 jaar oud op matige hellingen en klei-kalksteen bodem, landelijk en omringd door boomgaarden en schapen. Door veel zon is de oogst hier het vroegst. Voornamelijk beplant met Gamay maar ook met Chardonnay, Pinot Noir en Mondeuse. Het tweede perceel ligt in Poncieux (Haut Bugey) op tien minuten rijden van de kelder. Wilder en sober met ijle valleien en steile hellingen en bijna geheel door land omgeven met wijnstokken van 40 tot 80 en zelfs 110 jaar oud op mergel-kalksteen van verschillende oorsprong en beplant met massale selectie van Gamay. Het derde perceel prijkt boven
Dalivoy met weiden en bossen als in het Alpengebied met een bodem van weer andere soorten mergel-kalksteen volledig beplant met 40 jaar oude Chardonnay waar dit jaar ook massale selectie van Savagnin is aangeplant. De kwaliteit van het plantmateriaal is belangrijk om meerjarige wijnstokken te verkrijgen. Daarom kopen Chloé en Jordan hun planten bij gerenommeerde kwekers die planten kweken volgens de principes van de biodynamica en die hun eigen massale selectie maken, maar ook het Engelse enten toepassen en kwaliteitswerk garanderen.
BALANS
De aanpak van Chloé en Jordan is erop gericht om overal balans in te vinden. Fysiologisch snoeien is een aanzienlijke klus maar noodzakelijk om de duurzaamheid van planten te waarborgen die veel verminkingen en een te zware snoei hebben ondergaan. Dus geen snoeiwonden meer op hout ouder dan twee jaar en het accepteren en beheersen van de verlenging van de plant om hem in staat te stellen reserves aan te leggen en uiteindelijk veerkrachtiger en resistenter te maken. De gekozen naam Tailleurs Cueilleurs (knippen-plukken) geeft aan hoeveel belang zij hechten aan deze snoei die voor evenwicht zorgt tussen een matige opbrengst en een langere levensduur. Gebaseerd op het principe van non-actie en wilde landbouw vinden bomen en planten hun plaats als metgezellen van de wijnstok opdat de wijnen deze energie kunnen absorberen. Lange tijd werd gezegd dat om mooie druiven en om een goede wijn te maken, de wijnstok moet lijden. Voor Chloé en Jordan is het de hoogste tijd dat dit verandert. Zij vinden dat het welzijn van de plant en het hele ecosysteem opnieuw moet worden bekeken.
MAANKALENDER
Alles is een kwestie van het begeleiden van plant en grond zonder te traumatiseren en het met verve volgen van de maankalender, het produceren van hoornmest en hoornkiezel en het respecteren van kosmische ritmes. Biodiversiteit is essentieel. Er zijn fruitbomen, struiken en landbomen geplant maar ook zitstokken voor roofvogels en nestkasten voor vogels en vleermuizen geplaatst. Door het gras te laten groeien wordt de bodem op natuurlijke wijze gedicht en ontstaat een grote diversiteit aan insecten, schimmels en bacteriën en vooral aan blije bijen. Omdat de zomers steeds heter worden wordt het gras pas gerold als het zaad is uitgehard. Het voorkomt hergroei na het maaien maar maakt ook spontane vernieuwing van onkruid mogelijk. Door organisch materiaal zoals bladeren of maaisel te verspreiden wordt de versheid en vochtigheid van de bodem beschermd en tegelijkertijd van voeding voorzien. Het gebruik van machines wordt beperkt tot een rups die tussen de 450 en 700 kg weegt.
UV-STOK
In het hoogseizoen wordt gesnoeid en opgebonden waarbij de takken op de draad of ertussen worden gevlochten om een maximum aan blad te krijgen. Er worden geen bewerkingen uitgevoerd die de plant oxideren of belasten. De dosis van zwavel en koper is minimaal dankzij de kruidentheeën van brandnetel, wilgen, heermoes, duizendblad en wegdoorn die de natuurlijke afweer van de plant stimuleren en schimmelsporen beperken. Om zonder toevoegingen en sulfieten te werken is een optimale kelderhygiëne vereist. De vaten worden ontsmet en gestoomd en daarna 15 minuten door de UV-stok geleid voordat ze worden gevuld. Er kan zonder zwavelpitten gewerkt worden wat het risico op besmetting beperkt met name van brettanomyces. De wijnen worden vervolgens gerijpt in demi-muids en bepalen zelf hun tijd. Door het gebruik van inheemse gisten en verschillen in temperatuur kunnen fermentaties traag zijn. Er wordt niet gefilterd en bij het afvullen wordt er gebruik gemaakt van een dispenser met twee tuiten die, door het ontwerp, de tumultueuze toevoer van lucht aanzienlijk vermijdt. Ondanks de bekende nadelen hebben Chloé en Jordan bewust voor de (beste) kurk gekozen om een optimale bewaring van de wijn te verzekeren. Hun mousserende wijnen worden gekurkt met een geagglomereerde kurk die is verlijmd met een kurkschijf die in direct contact staat met de wijn en vervolgens handmatig wordt geniet.
LABELS
De prachtige etiketten komen van de hand van beeldend kunstenaar Anthony Duchêne uit Marseille. Zijn recente werken zijn niet alleen georiënteerd op de plant, maar ook op het mineraal en op het wijnlandschap. De inspiratie, gevoeligheid voor ecologie en voor biodiversiteit, evenals de finesse van zijn werk hebben Chloé en Jordan volledig overtuigd en zij zijn blij met de samenwerking voor alle labels. De namen van de cuvées zijn ontleend aan het lokale dialect en roepen anekdotes op die verband houden met het leven van de percelen. Zo verwijzen Kovè (kraai) en Nua (noot) naar de gevleugelde bewoners van deze twee percelen.
We stralen natuurlijk van oor tot oor dat we de wijnen van Chloé en Jordan aan onze collectie mogen toevoegen. Prachtige wijnen waar iedereen gelukkig van wordt. Van blije bijen.
Naam domein
Tailleurs Cueilleurs
Naam wijnmaker
Chloé Bey & Jordan d'Osualdo
Land
Frankrijk
Regio
Bugey
Wijnen
Nua | Chardonnay
Lyëna | Chadonnay
Futur Végétal | Aligoté
Novêra | Gamay
A l'abada | Gamay
Grenalâ | Gamay
Rita & Rova | Gamay
Kové | Gamay & Mondeuse
Sarvazo | Gamay & Pinot Noir | meth ancestrale
L'inconnue | Gamay