Man of earth and nature
JEAN-FRANÇOIS CHENÉ
Toen de kelder en de wijngaarden van niemand minder dan Jean-François Chené (La Coulée d’Ambrosia) in Beaulieu-sur-Layon te koop kwamen zag Clément Poirel een geweldige kans om zijn dromen waar te maken.
Toen JF op zijn best was, behoorde zijn wijnen tot de top van de Loire, wat wel iets wil zeggen over de vaardigheden van JF als wijnmaker, maar zeker ook over de benijdenswaardige percelen.
Sinds 2020 bezit Clément 1 hectare Chenin Blanc, 0,5 hectare Cabernet Franc en 0,5 hectare Grolleau voornamelijk gelegen op hellingen met leisteenbodems.
NATUURLIJKE CYCLUS
Net als zijn beroemde vader Francis Poirel die de wijnen van Château du Suronde naar grote hoogten bracht, laat Clément zich inspireren door de interactie tussen mens, aarde en natuur. De focus ligt op het werk in de wijngaard waar alles volgens biodynamische principes gebeurt met respect voor de natuurlijke cyclus. Hij bemoeit zich zo min mogelijk met de wijnen en probeert door middel van verschillende vinificatiekeuzes natuurlijke wijn te maken waarin de vintage de terroir weerspiegelt door het leven van de bodem te respecteren en de balans van de wijnstok en dus de balans van de wijn te behouden.
HILTRIDUS
Sub Divo (sous le ciel) en Hora Noctis (l'heure de la nuit) zijn energieke, levendige rode wijnen van Cabernet Franc en Grolleau van grote zuiverheid, vol finesse met complexiteit en door het lage alcoholgehalte heerlijk sappig. De twee werkelijk sublieme Chenins 2020 en 2021 met de mooie naam Hiltrudis behoren nu al tot de allergrootste Chenins in de Loire en waren ook direct uitverkocht.
TESSA LAROCHE
Clément heeft veel bewondering voor de wijnen van Tessa Laroche en hij is er trots op dat zijn zielsverwant Hélène de Fontainieu haar prachtige oeuvre "Een jaar in het hart van de wijngaarden van de Loire-vallei" met schitterende foto's creatief in beeld mocht brengen. Clément en Hélène hebben geprobeerd om hun sprekende etiketten zo helder mogelijk te ontwerpen in onverwachte kleuren met een uitstraling die net zo energiek is als hun wijnen en daar zijn zij bijzonder goed in geslaagd.