Op de hoogte blijven

Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail


Just Add Wine | Ine Goossens & Ries van der Vlugt

Just Add Wine 

from Nature with Love 

Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.

most wanted wines

If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.

REFERENTIES GASTRONOMIE

read the story online

Wat ambiance en keuken betreft zou een bedrijf als De Graaf van het Hoogveen natuurlijk lid moeten zijn van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, het verbond waartoe de meeste toprestaurants behoren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, heeft misschien te maken met communicatie en presentatie. De mailings bijvoorbeeld van dit restaurant demonstreren een zangerig taalgebruik, waarvan ook ik vaak de kriebels krijg.

read the story online

Er waren deze avond zeven gangen met zeven even voortreffelijke wijnen. Aan de muren hingen kleurenopnamen van geslaagde gerechten, die de culinaire fotograaf van Gourmet had gemaakt.

read the story online

Onze nationale wijnschrijver Hubrecht Duijker overweegt nu zijn volgende standaardwerk aan Piedmonte te wijden. Er werd weer buitengewoon goed gekookt in de Graaf van het Hoogveen. Dat vond ik niet alleen, maar ook mijn buurman Heinz Winkler, de chef-kok van Tantris in München. Heinz heeft drie sterren van de Michelin-gids en behoort daarmee tot de exclusieve groep topkoks als Bocuse, Chapel, Haeberlin en Vergé. Hij kreeg die drie sterren al op 31-jarige leeftijd en was daarmee de jongste kok, die ooit zo hoog scoorde. Heinz was dik tevreden over de prestaties van zijn jonge collega in Noordwijk.

read the story online

Vanuit Zwitserland was Hans Gerd Kübel naar de Lage Landen gekomen. Sinds 10 jaar heeft hij bij Zürich de zalmrokerij Balik. Kübel was 30 jaar acteur en regisseur in het theater. Hij vertolkte zowel Shakespeare, als ook de

read the story online

Heel onopvallend reisde Ine in 1976 mee met een culinair weekend, dat Thomas Lepeltak georganiseerd had in Engeland met Paul Bocuse als gast-kok en in het teken stond van de 50th anniversary of the coronation of Her Majesty Queen Elizabeth II.

read the story online

In april echter begon een bijzonder luxueus ingericht Koetshuis aan zijn tweede leven onder leiding van Ine Droogh-Goossens, ooit de drijvende kracht achter het restaurant De Graaf van het Hoogveen. Het ziet er naar uit dat zij de eigenzinnige strategie van Frisch voortzet. Ine Droogh-Goossens heeft een koers uitgestippeld en lijkt die vastberaden te volgen.

read the story online

De bekroonde mailing, gericht op het bedrijfsleven en potentiële gasten, bestaat uit een aankondiging voor een Kerstdiner met een antwoordkaart. Hierop werd een persoonlijke brief gezonden aan de geïnteresseerde gast met meer informatie. Ine Droogh-Goossens, directeur van 't Koetshuis in Rhenen is erin geslaagd op een uitnemende wijze een prachtig uitgevoerde mailing te verzorgen.

read the story online


  • Just Add Wine
    Ine Goossens & Ries van der Vlugt
    Feiko Clockstraat 139
  • 9665 BH Oude Pekela
  • M +31(0)620198832 Ries
    M +31(0)651416898 Ine

Openingstijden

Service

Verzenden

Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD

doos 12 flessen Vinologix

 

 


 

MACON | DOMAINE SAUVETERRE | JEROME GUICHARD | JUS D'AMOUR

Datum: 15-01-2014


NRC koken | Harold Hamersma | 
download pdf



  • Jerome Guichard | Domaine Sauveterre
  • Jerome Guichard | Domaine Sauveterre
  • Jerome Guichard | Domaine Sauveterre
  • Jerome Guichard | Domaine Sauveterre
  • Jerome Guichard | Domaine Sauveterre
  • Jerome Guichard | Domaine Sauveterre
  • Jerome Guichard | Domaine Sauveterre
  • Domaine Sauveterre
  • Jerome Guichard | Domaine Sauveterre
  • Jus de Chausette | Jerome Guichard
  • Proeverij in restaurant Bon Bon** Brussel
  • Domaine Sauveterre

 

 


JUS D'AMOUR

Nee, natuurlijke wijn of liever gezegd jus d'amour kent geen officiële definitie en wordt niet erkend door de Franse autoriteiten, instanties en ambtenaren omdat de term naturel geen wettelijk geldige definitie is. Wel heeft de Vereniging van Natuurlijke Wijn (AVN), opgericht door wijlen historisch wijnmaker Marcel Lapierre, een difinitie aanvaard die voldoende en noodzakelijk is. 

BON DANS LA BOUCHE! BON À BOIRE!

Ja, natuurlijke wijn is biologisch. Nee, natuurlijke wijn is geen wijn zonder zwavel. Nee, natuurlijke wijn is geen modegril. Nee, natuurlijke wijn is geen marketing. Ja, natuurlijke wijn inspireert de hele wijnindustrie. Ja, natuurlijke wijn is transparent. Ja, natuurlijke wijn is een zuiver genot. Ja, natuurlijke wijn is beter verteerbaar. Ja, natuurlijke wijn heeft een natuurlijke rol. Ja, natuurlijke wijn kent natuurlijke weerstand.

Ja, traditionele wijnjournalisten komen ook. Weliswaar is hun beoordeling in gidsen meestal vooringenomen en zie je in de praktijk dat bij hen een te grote afhankelijkheid van de wijnindustrie vaak niet valt te ontkennen maar feit is dat natuurlijke wijn goed moet zijn. Bon dans la bouche! Bon à boire! 

GIDSEN EN MEDAILLES VOOR PAPA'S

Natuurlijke wijn bevat ideeën en wordt gezien als het resultaat van een creatief proces bevrijd van synthetische chemicaliën, van wettelijk bepaalde herkomstbenamingen, van grote distributienetwerken, van gidsen en medailles voor papa's, kortom bevrijd van de ellenlange tunnel van de wijnindustrie. Natuurlijke wijn zou een schoolvoorbeeld kunnen zijn voor ambachtelijke creaties in alle disciplines en ons van het overmatige hyperverbruik in onze samenleving kunnen bevrijden. Waarom niet? Een nieuwe revolutie? Het tijdperk van een triomf? Die van onze maag? Of die van onze voorouders toen wijn nog geen technologische uitvinding van de moderne wetenschap was en zich wel vaker op 'het randje' bevond.

OP HET RANDJE

Omdat u natuurlijk helemaal niet begrijpt waar het over gaat start ik graag onmiddellijk. Met 'het randje' bedoel ik het niveau volatiele aciditeit dat kenmerkend is voor de zwavelloze wijnen van Guy Blanchard c.q. Jérôme Guichard en altijd net binnen de limiet blijft. Een paar jaar geleden in Parijs kreeg ik de kans om deze wijnen te proeven en die kans heb ik aangepakt. Deze wijnen zijn zo energiek dat we 'het randje' er graag bijnemen. Het test Lab dat met een waslijst aan gegevens komt zou 'het randje' direct corrigeren met onaangename middelen die in hun eigen norm passen maar dat willen gezonde wijnmakers natuurlijk niet. Zij die dit wel doen gaan om verrassingen te voorkomen voor zekerheid maar vergeten dat een wijn die met rust gelaten wordt ongelooflijk veel meer te bieden heeft. 

ZWITSERSE BERGEN

Naast een beetje wijngaard hield Guy Blanchard in de tachtiger jaren geiten en heeft zich pas eind van de vorige eeuw in 1998 geheel op het wijn maken gericht. Jérôme Guichard was landmeter, werkte daarnaast bij de enige echte Philippe Jambon in de wijngaard en hielp veel handjes bij Guy Blanchard. Het gebied Montbellet is, net als op veel plaatsen in de Maconnais, rijk gevarieerd met landbouw maar minder met wijnbouw zoals bijvoorbeeld in Chablis. Over organische bewerking werd nog weinig gesproken maar toen Guy begon met wijnmaken voelde hij het rhytme intuitief aan. Hij werkte direct zonder schadelijke toevoegingen, gebruikte eigen gisten en zijn wijnen hebben nooit zwavel gezien. In 2010 vertrekt Guy naar de Zwitserse Bergen en neemt Jérôme de wijnstok over terwijl hij belooft zijn werk en passie in dezelfde filosofie en met dezelfde gedrevenheid voort te zetten. 

KLIK

Na die eerste kennismaking in Parijs zoek ik Jérôme binnen niet al te lange tijd in zijn kelders in Mercy op en er is direct overduidelijk een klik. Het gesprek golfde tussen ons. Niet door elkaar te overtuigen maar juist door elkaar aan te vullen in wat we samen proefden. De tijd vloog voorbij. De klik was er niet alleen door zijn uitdagende wijnen maar ook door de open sfeer. We hadden duidelijk eenzelfde visie. Conservatieve wijnproevers zouden zich bedot voelen maar ik voelde mij vereerd. De stokpaardjes van Jérôme zijn de overspoelde wijnwereld ver vooruit.

JUS DE CHAUSSETTE

Jus de Chaussette is voor breiers met pit. Niet voor de gemiddelde maar voor de vergevorderde. Net als een breiwerk begint met het opzetten van steken begint een wijn met het opzetten van stokken en zijn er losse patronen voor. Soms ingewikkeld, soms uitdagend. Jus de Chaussette is rood en uitdagend, averechts met een steekje los. Niet afgekant. Jérôme Quichard heeft een vaste hand maar een proeflap is aan te raden zeker als je geen steek wilt laten vallen


blanc 2017 | PET NAT | CHARDONNAY | DEGORGE | new arrival

blanc 2015 | CHEVROT | CHARDONNAY | 27.50 | BIJ 6 FL 26.25

blanc 2015 | BOUCHAT | CHARDONNAY | 27.50 | BIJ 6 FL 26.25

blanc 2011 | BOUCHAT | CHARDONNAY | 27.50 | BIJ 6 FL 26.25

blanc 2015 | VIN DE MONTBLED | CHARDONNAY | 27.50 | BIJ 6 FL 26.25

blanc 2015 | PERRIERES les VIEILLES | CHARDONNAY | 47.00 | bij 6 fl 45.50 | DGH 9+

blanc 2017 | RAPILLERES | CHARDONNAY | 30.00 | BIJ 6 FL 28.50

blanc 2017 | BOUCHAT | CHARDONNAY | 27.50 | BIJ 6 FL 26.25

rouge 2017 | JUS DE CHAUSSETTE | GAMAY  | UITVERKOCHT

rouge 2017 | NOIR DE CREUSE NOIRE | GAMAY | UITVERKOCHT

rouge 2017 | promess | GAMAY | 27.50 | BIJ 6 FL 26.25


 

 

 

 

 

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine