
Op de hoogte blijven
Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail
Just Add Wine
from Nature with Love
Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.
most wanted wines
If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.
REFERENTIES
-
Just Add WineIne Goossens & Ries van der VlugtFeiko Clockstraat 139
-
9665 BH Oude Pekela
-
M +31(0)620198832 RiesM +31(0)651416898 Ine
Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD
ELZAS | STEPHANE BANNWARTH | PREMIERE EN ALSACE
Datum: 02-04-2013
WE ZIJN MEER DAN FAN Het landgoed van de familie Bannwarth is niet groot en is beplant met de traditionele Elzasser variëteiten, Pinot Gris, Gewurztraminer, Riesling, Sylvaner, Auxerrois en Pinot Noir. Er worden drie categorieën wijn geproduceerd die alle drie van economisch belang zijn. Een traditionele, een natuurlijke en een prestigieuze lijn met het label Qvevri, ook natuurlijk, zonder toevoegingen en zonder zwavel. GEORGIE We ontmoeten Stéphane Bannwarth 6 jaar geleden voor het eerst op een wijnsalon in Colmar en een paar maanden later zoeken we hem op in zijn kelders waar hij ons vertelt over zijn droomproject, de qvevries. Hij laat ons zijn eerste oogst 2011 proeven. We zijn perplex. Wat gebeurt hier? De Qvevries laten ons niet meer los. Ze zijn door een handjevol families In de bergen van Georgië gemaakt en liggen tot aan hun nek begraven onder een schuilplaats direct naast het ouderlijk huis van de Bannwarths. Er zijn geen muren, er is geen verwarming en de temperatuur binnen de qvevries blijft opmerkelijk consistent. Ze worden met een deksel van plexiglas afgesloten en afgetopt met houtsnippers en zeildoek. Voor het gebruik is er een laag bijenwas aan de binnenkant aangebracht dat in de poriën zakt en de qvevries waterdicht maakt. Om praktischer te kunnen werken experimenteert Stéphane met zijn wijnen door de druiven in de qvevries in een zak met fijne mazen te leggen. Net als met al zijn wijnen wil hij zo natuurlijk mogelijk te werk gaan. Het inweken van de schillen (maceratie) is erg lang en minimaal zes maanden. Voor de rode wijnen is dit niet zo’n probleem. Die zijn steeds vrij herkenbaar. Maar voor de witte wijnen is dit uitzonderlijk en het resultaat is meestal een oranje wijn. Vaak troebel met bedwelmende aroma’s en een ietwat tannineachtige structuur. Elke jaargang is anders en dus uniek. Alle flessen hebben een handige glazen stop met een siliconenafdichting die een minimum aan lucht in de fles toelaat zodat ze zich kunnen blijven ontwikkelen. MAJESTUEUS Er is stemming en beweging, soms onstuimig en gevlekt met een bijna zalvende glans. Ze blijven veranderen. We proeven een zee aan smaken die bovendien volledig verandert wanneer de fles langer open is geweest. In de afgelopen jaren noteerden we specerijen, steenfruit, gentiaanwortel, gember, appel, pepermunt, witte peper, veldbloemen, curry, karamel, pruimen, abrikozennectar, honingdauw, guave, jasmijn, ijzer, krenten, rozijnen, pompoen, cider en perzik. Ook ‘t kleurenpallet varieert van goud, naar amber naar mahonie. De wijnen zijn dynamisch, majestueus en buitengewoon interessant in hun evolutie. Vrij van oxydatie en vrij van fouten. Ingewikkeld en terughoudend met een knetterende energie. Schreeuwend om gastronomie. We zijn meer dan fan. De aankondiging van de nieuwe spectaculaire amforen kelder is een feit maar duurt nog even.
|
Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine