Op de hoogte blijven

Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail


Just Add Wine | Ine Goossens & Ries van der Vlugt

Just Add Wine 

from Nature with Love 

Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.

most wanted wines

If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.

REFERENTIES

read the story online

Wat ambiance en keuken betreft zou een bedrijf als De Graaf van het Hoogveen natuurlijk lid moeten zijn van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, het verbond waartoe de meeste toprestaurants behoren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, heeft misschien te maken met communicatie en presentatie. De mailings bijvoorbeeld van dit restaurant demonstreren een zangerig taalgebruik, waarvan ook ik vaak de kriebels krijg.

read the story online

Er waren deze avond zeven gangen met zeven even voortreffelijke wijnen. Aan de muren hingen kleurenopnamen van geslaagde gerechten, die de culinaire fotograaf van Gourmet had gemaakt.

read the story online

Onze nationale wijnschrijver Hubrecht Duijker overweegt nu zijn volgende standaardwerk aan Piedmonte te wijden. Er werd weer buitengewoon goed gekookt in de Graaf van het Hoogveen. Dat vond ik niet alleen, maar ook mijn buurman Heinz Winkler, de chef-kok van Tantris in München. Heinz heeft drie sterren van de Michelin-gids en behoort daarmee tot de exclusieve groep topkoks als Bocuse, Chapel, Haeberlin en Vergé. Hij kreeg die drie sterren al op 31-jarige leeftijd en was daarmee de jongste kok, die ooit zo hoog scoorde. Heinz was dik tevreden over de prestaties van zijn jonge collega in Noordwijk.

read the story online

Vanuit Zwitserland was Hans Gerd Kübel naar de Lage Landen gekomen. Sinds 10 jaar heeft hij bij Zürich de zalmrokerij Balik. Kübel was 30 jaar acteur en regisseur in het theater. Hij vertolkte zowel Shakespeare, als ook de

read the story online

Heel onopvallend reisde Ine in 1976 mee met een culinair weekend, dat Thomas Lepeltak georganiseerd had in Engeland met Paul Bocuse als gast-kok en in het teken stond van de 50th anniversary of the coronation of Her Majesty Queen Elizabeth II.

read the story online

In april echter begon een bijzonder luxueus ingericht Koetshuis aan zijn tweede leven onder leiding van Ine Droogh-Goossens, ooit de drijvende kracht achter het restaurant De Graaf van het Hoogveen. Het ziet er naar uit dat zij de eigenzinnige strategie van Frisch voortzet. Ine Droogh-Goossens heeft een koers uitgestippeld en lijkt die vastberaden te volgen.

read the story online

De bekroonde mailing, gericht op het bedrijfsleven en potentiële gasten, bestaat uit een aankondiging voor een Kerstdiner met een antwoordkaart. Hierop werd een persoonlijke brief gezonden aan de geïnteresseerde gast met meer informatie. Ine Droogh-Goossens, directeur van 't Koetshuis in Rhenen is erin geslaagd op een uitnemende wijze een prachtig uitgevoerde mailing te verzorgen.

read the story online


 • Just Add Wine
  Ine Goossens & Ries van der Vlugt
  Feiko Clockstraat 139
 • 9665 BH Oude Pekela
 • M +31(0)620198832 Ries
  M +31(0)651416898 Ine

Openingstijden

Service

Verzenden

Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD

doos 12 flessen Vinologix

 

 


 

CHAMPAGNE | BENEDICTE RUPPERT-LEROY | EEN ONONTDEKTE SCHAT

Datum: 18-01-2014

BEZIELING

Wat mij onmiddellijk raakte was haar bezieling en haar enthousiasme waarmee ze vertelde over haar wijngaarden die zich uitstrekken over 4 hectare en liggen in Essoyes in de Côte des Bar in de Aube in het Zuiden van het Champagnegebied. Zelden zag ik zo uitgelezen en perfect gesitueerde percelen in de Vallei van de Ource waar haar wijnstokken op schitterende hellingen letterlijk met hun gezicht op het zuidoosten staan en waar de blootstelling aan de middagzon optimaal en van groot belang voor haar druiven is.

PIERRE OVERNOY

Bénédicte Ruppert-Leroy heeft 3 percelen. Het perceel Martin Fontaine beplant met Chardonnay op een bodem van klei en kalksteen met de nadruk op witte kalksteen. Het perceel Les Cognaux beplant met Pinot Noir op een bodem van klei en kalksteen maar met een meerderheid van grijze klei en het perceel Fosse-Grely beplant met Chardonnay en Pinot Noir eveneens op klei en kalksteen maar met vooral rode klei. Haar baanbrekend werk is gericht op natuurlijke en gezonde rijpe druiven die de intrensieke waarden van het land onthullen. Tijdens de vinificatie in cuve of in eiken houten vaten wordt elk druivenras en elk perceel gescheiden om het terroir te respecteren. De oogst van 2012 is ontstaan zonder toegevoegd sulfiet om de ontwikkkeling van de levende gistcellen en de biodiversiteit te bevorderen. 2013 is gerealiseerd met eigen gisten zonder te klaren, zonder koude stabilisatie en zonder filtering. Bénédicte vertelt dat zij door een wonderlijke ontmoeting met dé Pierre Overnoy en na een uiterst boeiend gesprek met hem sindsdien altijd op zoek is naar meer natuurlijke methoden die leiden naar de 'geest' van de natuurlijke wijn. Wellicht naar Pierre Overnoy.

MONNIKENWERK

Haar ouders waren herders en beetje bij beetje bouwden zij aan een wijngaard. Toen haar vader in 2009 met pensioen ging besloot zij om de leer van de lichamelijke opvoeding en de sport aan de wilgen te hangen en het werk van haar ouders te hervatten met als uitgangspunt de biologische wijnbouw en inachtneming van de biodynamische principes. Omdat de wijnstok onderdeel is van een complexe energie die elementen als vuur, water, aarde en lucht met elkaar verbindt vindt zij het belangrijk om rekening te houden met de natuurlijke omgeving en de verschillende ritmen. Ze besteedt veel aandacht aan de bodem en de micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en regenwormen, die de plant kunnen helpen om evenwicht te vinden en om ziektes te bestrijden. Door een lichte bewerking van de grond in de lente, het verspreiden van thee compost en het gebruik van biodynamische preparaten zoals koehoorn wordt een gezonde bodemstructuur verkregen die het microbiologisch leven bevordert. Aftreksels van planten zoals brandnetel, paardestaart, wilg en duizendblad toegevoegd aan een oplossing van koper kunnen de natuurlijke afweer van de wijnstok stimuleren en meeldauw tegengaan. Om druiven van kwaliteit te krijgen wordt het rendement scherp in de gaten gehouden, dat weer ten goede komt aan het aromatische potentieel en de terroir expressie van de druif. Heel veel handen worden gebruikt tijdens de oogst. De kleine kratten zul je nooit op de grond zien staan en het sorteren per druif begint direct in de wijngaard. Monnikenwerk!

BIZAR

En dan te bedenken dat nog niet zolang geleden het gebruik van chemicaliën, onkruidverdelgers en kunstmest nergens in Frankrijk zo ingeburgerd is als in de Champagne. In de jaren '60-'70 was een van de meest bizarre bemestingstechnieken er zelfs doodnormaal. Toen werd er tot ver in de jaren negentig simpelweg vermalen afval uit Reims en Parijs tussen de wijnranken in het Champagnegebied en vooral in de vallei van De Marne gestrooid, in de overtuiging dat het mengsel minder penitrant was dan mest. Wat er bij deze goedkope oplossing werkelijk gebeurde was dat er naast fruit en groente ook stukken kunststof, aluminum folie, glas, batterijen en medicijnen hun weg naar de ongerepte wijngaarden vonden. Soms zie ik nog steeds kleine stukjes blauw plastic in een wijngaard. Gelukkig is het nu verboden en wordt er regelmatig op kunstmatige toevoeging van zware metalen gecontroleerd maar er is wel een erfenis van 40 jaar. Bénédicte veert op als we het er over hebben en ze lacht als ze zegt: "Gelukkig is het hele gebied van de Aube deze dans ontsprongen. Ik ga het jullie laten proeven."

SHOCK

Nieuwsgierig en kritisch als altijd als we ergens vol voor gaan kunnen we de eerste smaakervaring bijna niet geloven. Van de shock bekomen hebben we het huis direct vastgelegd en thuis, terwijl we wisten dat dit volkomen overbodig was nog eens teruggeproefd. Er bestaat baas boven baas. Het was mij in haar kelders al opgevallen dat ik haar Champagnes als ongekend puur beoordeelde maar zelfs na dagen geopend met de dag spannender vond worden. Bovendien verblijdde mij haar filosofie om geen enkele dosage toe te voegen dat al haar Champagnes oneindig veel eigenheid maar ook heel veel finesse en een kristallen schoonheid geeft. Er loopt een rode draad door haar stijl. Niet aleen bezitten zij een ongelofelijke levendigheid die rechtstreeks uit de bodem komt maar ook word je in de finale verrast door een magisch zuur. Dat is het fantastische resultaat van wijnmaken zonder zwavel. Respect.

FOSSE-GRELY 50% Pinot Noir 50% Chardonnay bezit een weergaloos karakter en houdt je smaaksensoren alert. Vers geperst perensap, licht pikant, perzik en bloemige aroma's geurend als een bruidsboeket. Het ultieme aperitief.

LES COGNAUX 100% Pinot Noir en puur Pinot, evenwichtig en expressief. Een delicate parel die uitblinkt in een articulerende mousse vol levenskracht, lichtheid en niet te evenaren aroma's van zachtrood en geel fruit zoals frambozen, perziken en limoenen met bloemige geuren van wilde rozen en veldpioenen.

LES COGNAUX ROSE 100% Pinot Noir doet ons hart sneller slaan. Mineralen, kruiden, pikant, gekonfijte engelwortel.

MARTIN FONTAINE 100% Chardonnay. Wat een energiek karakter! Warm briochebrood en waanzinnige bitters van geraspte citroen en witte peper komen te samen in een overweldigende smaaksensatie van witte vruchten en witte bloemen gevuld met tonnen bodemernergie. We zijn te vaak teleurgesteld maar nu ongelofelijk blij verrast. 

PAPILLON 100% Pinot Noirrijpe bloedsinaasappels, gepofte appels, perzikken en rood fruit. Verbluffende complexe concentratie, zen en super elegant.

Dit zijn sensationele Grower Champagnes waarmee de liefhebber op ontdekkingsreis kan gaan. 

Le Reveil des Terroirs/The future uncorked by Gert Crum 5 sterren voor Ruppert-Leroy


Op allocatie 

 


 


 

 


 •  

   

   


 •  

   


   

  Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine