
Op de hoogte blijven
Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail
Just Add Wine
from Nature with Love
Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.
most wanted wines
If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.
REFERENTIES
-
Just Add WineIne Goossens & Ries van der VlugtFeiko Clockstraat 139
-
9665 BH Oude Pekela
-
M +31(0)620198832 RiesM +31(0)651416898 Ine
Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD
ELZAS | LA GRANGE DE L'ONCLE CHARLES | NEW LIFE
Datum: 31-03-2017
NIEUWE WIJN NIEUW LEVENOp 15-jarige leeftijd is Jérôme Francois al zeer geïnteresseerd in wijn maar begeeft hij zich in de meubelmakerij tot hij, als hij 23 is definitief en vol overgave zwicht voor het maken van wijn. Geen gemakkelijke stap maar hij weet zich omringd en gesteund door zijn familie. Bovendien schenkt zijn oudoom Charles hem enkele micro-percelen, leert hem de fijne kneepjes van het wijn maken maar laat hem vooral veel schoons proeven.charlesHij settelt zich in Ostheim in de schuur van oudoom Charles, omdat de streek hem trekt en omdat er ook nog wat land te pachten valt. Zijn eerste microscopische vintage 2014 blijkt al veelbelovend en in 2015 haalt hij zelfs de wereldwijnpers. Na een try-out in 2016 zonder zwavel ligt de focus nu geheel bij de Vin Nature. De percelen bewerkt hij biodynamisch en volgend jaar is hij Demeter gecertificeerd. Hoe snel kan het gaan. SIRIUS HET TREKPAARDOm onnodige bodemdaling te voorkomen en verstikking tegen te gaan ploegt Jérôme het land met Sirius het trekpaard, laat hij schapen grazen en gebruikt hun organische mest. Hij is ervan overtuigd dat de dieren bijdragen aan de sensatie en sensibiliteit van zijn wijn. Om zijn passie voor de wijnen vorm te geven legt Jérôme zich niet vast aan een bedachte stijl maar anticipeert op terroir en hun specifieke kenmerken waarbij de nadruk ligt op wijnen met een ziel. Op wijnen van verschillende druivenrassen met een bijna niet te bevatten intensiteit en kracht waarbij het intensieve werk, de geringe opbrengsten en de hoge kosten peanuts zijn, vergeleken bij hoe hij oogst en hoe het wijn maken zelf verloopt.
zelfreflectieHij heeft ondertussen een compagnon en medewerkers maar het werk valt hem zwaar. Hij komt zichzelf meer tegen achter het bureau dan in de wijngaard wat nooit zijn bedoeling was. Als het uit de hand loopt vindt zijn jonge vrouw Morgan het tijd voor een zelfreflectie. Het roer moet om. In een bericht op Insta schrijft ze een brief aan Jérôme. BRIEF AAN JEROMEJe ging van hout naar wijngaard. Van bier op een Elzasser dak tot een pipet in een kelder. Je gaf spijkers, schroeven en planken op om jezelf met een paard in het midden van de wijnstokken te bevinden. Je werd toen wijnboer, een gelukkige boer met een halve hectare die vandaag 6,5 bereikt. De principes van de biodynamica ondervroegen je, begeleidden je en overtuigden je toen volledig, verlangend om de natuur, mensen, dieren en natuurlijk de tijd zoveel mogelijk te respecteren. Om de rijkdom van onze wereld te behouden, heb je besloten om chemicaliën en zoveel mogelijk machines uit je praktijk te weren. Zowel in de wijngaard als in de kelder. Om hulde te brengen aan elk van jouw percelen sinds je ze op verschillende manieren hebt benaderd, waargenomen en bewerkt door het loslaten van een inspiratie, een gevoel, een duidelijke herinnering om uiting te geven aan een eigen complexiteit.Je besloot jouw wijnen te noemen naar de plaats waar ze vandaan komen. Terroirwijnen maken in plaats van cépagewijnen wat vanaf het begin vanzelfsprekend voor je was. Deze drang is je nu ontnomen. Jouw verlangen om jouw regio op deze manier in de kijker te zetten, is je niet langer gegund en jouw motivatie om vandaag te vechten zou een belemmering vormen voor waar je echt in gelooft. Het beste van jezelf geven aan de wijngaard om jouw wijnen steeds nauwkeuriger te maken. VIN DE FRANCEDaarom kondigt Jérôme vandaag zijn passage in Vin de France aan. Dit zal leiden tot veel veranderingen in de schuur van oom Charles, te beginnen met het einde van de bureaucratische claim van de Appellation Contrôlée. Maar zeggen we niet dat verandering ook vernieuwing is? Vernieuwen, aanpassen, in vraag stellen, veranderen, dat is de hardheid van het beroep van een wijnbouwer, maar ook zijn rijkdom. Morgan en Jérôme zijn klaar voor nieuwe avonturen. Weliswaar zonder Charles maar hij kijkt nu toe vanuit de hemel.
|