
Op de hoogte blijven
Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail
Just Add Wine
from Nature with Love
Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.
most wanted wines
If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.
REFERENTIES
-
Just Add WineIne Goossens & Ries van der VlugtFeiko Clockstraat 139
-
9665 BH Oude Pekela
-
M +31(0)620198832 RiesM +31(0)651416898 Ine
Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD
BOURGOGNE | DOMAINE DANDELION | TEMPERAMENTAL JOURNEY
Datum: 18-02-2018


Alice Feiring about morgane seuillot lees meer...Het verhaal van de jonge Morgan Seuillot lijkt een sprookje.Ze groeit op in de Hautes-Côtes de Beaune en na haar studies en werken overzee besluit ze terug te gaan naar huis waar ze niet alleen de kans krijgt om enkele kleine percelen wijngaard maar ook die oude Pastorie uit 1899 mét heuse kelders te bemachtigen waar ze altijd van gedroomd heeft. Als kind liep ze er dagelijks langs bij het naar school gaan. Dat dit alles niet vanzelf is gegaan laat zich raden. Op een van de gebruikelijke zaterdagochtend markten in Beaune loopt ze Christian Knott tegen het lijf die niet alleen een passie voor wijn maar ook voor goede koffie heeft die hij met flair aan de man, dus ook aan Morgane probeert te verkopen. Het is liefde op het eerste gezicht. Christian, Australiër in hart en nieren werkt al 8 jaar op het biodynamische wijndomein Chandon de Briailles van Francois de Nicolay en zijn voorliefde voor natuurlijke wijn en langzame wijnbouw is dus niet zo verwonderlijk. Ook Morgane is een voorvechter van natuurlijke wijn. Een zeldzaam fenomeen in de Bourgogne. DOMAINE DANDELIONHun schepping Domaine Dandelion is een kleinschalig, biologisch landgoed van 2 ha in de omgeving van Mavilly-Mandelot en omvat 4 kleine percelen. Het 100 jaar oude perceel Grand Charbonnière is beplant met Gamay. Op de 25 jaar oude wijngaard La Rave en de iets jongere wijngaard Bois Prévot groeit Pinot Noir en het minuscule perceel Les Gouttes d'Or is beplant met Aligoté van 60 jaar oud. De meeste wijngaarden zijn oud en klein en profiteren van een zuidelijke ligging. De papa van Morgane bewerkt al jaren met het paard de wijngaarden van velen vignerons zoals Comte Lafond en Bizot en dus ook die van Morgane. Alle wijngaarden liggen op kalksteen (laatrijpe terroir) en op grotere hoogte van de Côtes de Beaune. Om op een zo puur mogelijke manier te werken wordt alles of met het paard of met de hand gedaan. Het streven is naar een zo groot mogelijke biodiversiteit en gebruik van natuurlijke producten in de wijngaard dat het evenwicht en de gezondheid ten goede komt. LA FERME DE LA RUCHOTTEOm ziektes te voorkomen wordt er brandnetel-of knoflookthee gemaakt en in plaats van het gebruik van zwavel is rauwe melk tegen oidium zeer effectief. De laatste keer dat wij er waren zagen we niet alleen paarden, maar ook bijen, Mangalitza-varkens en kippen van La Ferme de la Ruchotte waarvan vooral de witte Bédarieux eitjes die we meekregen naar huis nog nooit zo lekker hadden gesmaakt. Morgane is blij dat Chrisitan veel ervaring heeft met vinificatie maar Pietje Precies als ze is houdt zij altijd een oogje in het zeil. De wijnen ondergaan een totale vergisting, worden nooit gepompt want er wordt gewerkt met zwaartekracht (gravity) en worden nooit gefilterd, nooit geklaard en er wordt geen zwavel toegevoegd. We zien een oude houten wijnpers en de wijnen rijpen in oude eiken vaten. Omdat In een watermolen in Frankrijk wordt het papier voor de etiketten met de hand gemaakt van hennep, katoen en linnen. De voorkant van het etiket is met de hand geschreven en de rug van de etiketten is apart gestempeld. De flessen worden gewaxt met bijenwas uit Beaune. Wat is hun geheim? Dat moet passie zijn. En een vooruitstrevende blik. NIEUWE JAARGANG MAART 2021
|