Op de hoogte blijven

Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail


Just Add Wine | Ine Goossens & Ries van der Vlugt

Just Add Wine 

from Nature with Love 

Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.

most wanted wines

If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.

REFERENTIES

read the story online

Wat ambiance en keuken betreft zou een bedrijf als De Graaf van het Hoogveen natuurlijk lid moeten zijn van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, het verbond waartoe de meeste toprestaurants behoren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, heeft misschien te maken met communicatie en presentatie. De mailings bijvoorbeeld van dit restaurant demonstreren een zangerig taalgebruik, waarvan ook ik vaak de kriebels krijg.

read the story online

Er waren deze avond zeven gangen met zeven even voortreffelijke wijnen. Aan de muren hingen kleurenopnamen van geslaagde gerechten, die de culinaire fotograaf van Gourmet had gemaakt.

read the story online

Onze nationale wijnschrijver Hubrecht Duijker overweegt nu zijn volgende standaardwerk aan Piedmonte te wijden. Er werd weer buitengewoon goed gekookt in de Graaf van het Hoogveen. Dat vond ik niet alleen, maar ook mijn buurman Heinz Winkler, de chef-kok van Tantris in München. Heinz heeft drie sterren van de Michelin-gids en behoort daarmee tot de exclusieve groep topkoks als Bocuse, Chapel, Haeberlin en Vergé. Hij kreeg die drie sterren al op 31-jarige leeftijd en was daarmee de jongste kok, die ooit zo hoog scoorde. Heinz was dik tevreden over de prestaties van zijn jonge collega in Noordwijk.

read the story online

Vanuit Zwitserland was Hans Gerd Kübel naar de Lage Landen gekomen. Sinds 10 jaar heeft hij bij Zürich de zalmrokerij Balik. Kübel was 30 jaar acteur en regisseur in het theater. Hij vertolkte zowel Shakespeare, als ook de

read the story online

Heel onopvallend reisde Ine in 1976 mee met een culinair weekend, dat Thomas Lepeltak georganiseerd had in Engeland met Paul Bocuse als gast-kok en in het teken stond van de 50th anniversary of the coronation of Her Majesty Queen Elizabeth II.

read the story online

In april echter begon een bijzonder luxueus ingericht Koetshuis aan zijn tweede leven onder leiding van Ine Droogh-Goossens, ooit de drijvende kracht achter het restaurant De Graaf van het Hoogveen. Het ziet er naar uit dat zij de eigenzinnige strategie van Frisch voortzet. Ine Droogh-Goossens heeft een koers uitgestippeld en lijkt die vastberaden te volgen.

read the story online

De bekroonde mailing, gericht op het bedrijfsleven en potentiële gasten, bestaat uit een aankondiging voor een Kerstdiner met een antwoordkaart. Hierop werd een persoonlijke brief gezonden aan de geïnteresseerde gast met meer informatie. Ine Droogh-Goossens, directeur van 't Koetshuis in Rhenen is erin geslaagd op een uitnemende wijze een prachtig uitgevoerde mailing te verzorgen.

read the story online


  • Just Add Wine
    Ine Goossens & Ries van der Vlugt
    Feiko Clockstraat 139
  • 9665 BH Oude Pekela
  • M +31(0)620198832 Ries
    M +31(0)651416898 Ine

Openingstijden

Service

Verzenden

Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD

doos 12 flessen Vinologix

 

 


 

VAUCLUSE | AURELIEN & CHARLOTTE HOUILLON | NIEUW ELAN

Datum: 01-04-2023


UNIEKE KNOWHOW

De naam Houillon wordt gemakkelijk geassocieerd met unieke knowhow en een filosofie die de natuur respecteert. Maar om met een bekende naam in de wijnwereld een eigen plek te vinden is beslist niet gemakkelijk.

PIERRE OVERNOY

Aurélien Houillon is niemand minder dan de broer van Emmanuel en Adeline Houillon. Het trio leerde en werkte samen met de legendarische Pierre Overnoy in de Jura maar zij gingen uiteindelijk uit elkaar. Emmanuel heeft het werk van Pierre Overnoy overgenomen en Adeline is bekend van Bruyère-Houillon.

ZWITSERLAND EN CHARLOTTE

Aurélien verhuisde naar Zwitserland, waar hij de kans kreeg om een landgoed te transformeren tot biodynamische wijnbouw om zijn affiniteit met verschillende druivensoorten verder te ontwikkelen.

Zijn vrouw Charlotte is historica en doctor in de letteren en gespecialiseerd in oude manuscripten. Haar onderzoek bracht haar lange tijd naar China en Ethiopië, waar ze traditionele methoden leerde om papier van planten te maken, evenals de kunst van natuurlijke pigmenten. Als zij haar universitaire functie neerlegt wordt ze dienstverlener in dierentractie. Bovendien heeft ze een indrukwekkende achtergrond in de biodynamie.

MONT VENTOUX

In 2017 nemen zij een wijngoed over van 9 ha in La Roche Coucourde, een lieu-dit aan de voet van de Mont Ventoux in het zuiden van Frankrijk, dat dankzij de hoogte en invloed van de majestueuze berg een relatief koel klimaat heeft.
De wijngaarden bevinden zich op een rotsachtige formatie en profiteren van een uniek microklimaat waar 6.5 ha zijn beplant met 70 jaar oude Grenache (Vieilles Vignes), Syrah (Indigo) en Cinsault van gemiddeld 40 tot 50 jaar oud. De natuur wordt gekenmerkt door een wilde flora van kruiden, struiken en bossen die bekend staan als de Garrigues.

Er stroomt een beekje die de temperatuur laag houdt. Het bos op het oosten blokkeert de ochtendzon en helpt de luchtvochtigheid te behouden, twee cruciale factoren in een verder heet en droog gebied. De bodems worden gekenmerkt door de lokale safre, een dun en brokkelig zand uit het Mioceen tijdperk, vermengd met klei en blauw/grijze mergel vergelijkbaar met de kostbare watervasthoudende terroir van Rasteau en Cairanne.

AGRObosbouw

Door vanaf het begin biodynamische principes toe te passen, ligt de focus op het herstel van de wijnstokken en terrassen. Het overige land kent natuurlijke bossen en heidevelden die bijdragen aan een weelderige en rijke biodiversiteit. Door co-planting van Grenache Blanc en Grenache Gris, Carignan en nog meer Cinsault wordt er geexperimenteeerd met Agrobosbouw. De totale opbrengsten liggen rond de 17-20 hh maar Aurélien wil naar 20-25 hh. Er wordt voorkeur gegeven aan Cuvées van één druivensoort in de overtuiging dat ze beter tot hun recht komen met het terroir. Aurélien maakt wijn volgens de principes van Jules Chauvet (1907-1989), de gerespecteerde wijnmaker, Chemicus en proever die zich voor het eerst uitsprak voor natuurlijk wijn na de Tweede Wereldoorlog.

KERS OP DE TAART

In de kelder gaat het natuurlijke werk van de wijnstok door om de druiven en de terroir te begeleiden en te respecteren. Er wordt geen klaring, filtratie of sulfiet gebruikt en alle vinificatie gebeurt door zwaartekracht om de wijnen al hun aromatische expressie en hun verouderingspotentieel te geven. Weinig ingrepen dus en als kers op de taart worden de flessen handmatig geëtiketteerd met papier van wijnstokscheuten en natuurlijke pigmenten, dat door Charlotte eigenhandig wordt gemaakt. Charlotte heeft ook een speciale band met Victoire het werkpaard en Castor de Ezel, waardoor het werk in de wijngaard vlekkeloos verloopt.

nieuw elan

We kunnen gerust spreken van een bijna unieke stijl en een nieuw elan in deze warme Rhône streek. Aurélien Houillon heeft dezelfde minimalistisch benadering van Biodynamische wijnbereiding gevolgd, die de wijnen van Pierre Overnoy zo legendarisch hebben gemaakt om nog maar te zwijgen over de wijnen van zijn zus en zwager Bruyère-Houillon. De wijnen van Aurélien Houilllon, vol energie en leven, zijn natuurwijnen in de meest strikte zin van het woord. Een zeer bijzonder domein om op de voet te volgen! Dat we nog niet met Aurélien samenwerkten had alles te maken met ons portfolio dat alleen cool-climate wijnen kent. We hebben er nooit over nagedacht om die grens te overschrijden tot vandaag. De jarenlange ervaring bij Pierre Overnoy heeft zijn sporen nagelaten, want de wijnen van Charlotte en Aurélien Houillon doen mij denken aan de Jura. Een soort zuiverheid en aromatische diepte gecombineerd met een extreme frisheid die de weg opent naar de edelste expressie van het terroir. Het is verbluffend. We zijn trots dat we deze schitterende wijnen binnenkort aan onze collectie mogen toevoegen.

 

op allocatie

 

rouge 2022 | INDIGO | syrah

rouge 2022 | vieilles vignes | grenache

rouge 2022 | bacchus | carignan

rouge 2022 | cinsault | cinsault

rouge 2022 | les gravieres | Gren & cins & Cari 

 

  

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine