
Op de hoogte blijven
Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail
Just Add Wine
from Nature with Love
Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.
most wanted wines
If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.
REFERENTIES
-
Just Add WineIne Goossens & Ries van der VlugtFeiko Clockstraat 139
-
9665 BH Oude Pekela
-
M +31(0)620198832 RiesM +31(0)651416898 Ine
Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD
LOIRE | DOMAINE PATRICK DESPLATS | EATING SUNLIGHT
Datum: 26-02-2020
hedonistisch Patrick Desplats is een wijnmaker en filosoof die over de gave beschikt om uitzonderlijke wijn te maken. Bijna onnavolgbaar spreekt hij over de natuur. Over zijn wijnstokken, wijnvaten en over de smaak van zijn wijnen en hoe hij die maakt. Een spraakwaterval. Als je denkt dat je het allemaal begint te begrijpen weet je het niet meer. Maar als je zijn wijnen proeft valt het kwartje. Hedonistisch. Je geest komt tot rust en je kunt rustig sterven. qvevriPatrick maakt zijn wijnen op Qvevri die begraven liggen in de bodem van zijn bos. Er is geen elektriciteit, geen machines, alles verloopt volgens de natuur. Patrick bewerkt 6 ha grond volgens biodynamische principes en er wordt nergens zwavel of koper gebruikt. Slechts 1,6 ha is beplant met wijnstokken, de rest van het terrein bestaat uit wilde planten zoals gras, kruiden, bloemen en granen. De wijnstokken worden gecultiveerd zonder gebruik van gas of enige kracht. Geen ploegen, alleen licht maaien (met de hand) en kruidentheebehandelingen om ziekte te voorkomen. PolycultuurPatrick beoefent polycultuur en heeft een bos gepant in de wijngaard zodat de wijnstok kan bloeien met de bomen. Onder de takken van de bomen als in een heksenkring ontwikkelen zijn wijnen zich in de Qvevri's. Er is geen pomp, geen zwavel en afvullen doet hij met een slangetje. Hij is op het scherpst van de snede als het gaat om natuurlijke wijnbereiding. Aspirant-wijnbouwers komen al jaren naar Pat om de interactie tussen mens en natuur te leren kennen. Anderen noemen hem misschien ‘losgeslagen' maar Patrick weet dat hij een speciale relatie heeft met de natuur. Zijn wijnen vernoemt hij naar personen die hem dierbaar zijn, of die bijdragen aan zijn levensfilosofie zoals zijn dochter, zijn eerste liefde of Epona, de godin van de paarden. dwangmatige energiePatrick werkte van 2000-2010 samen met vriend Babass op het Domaine des Griottes en in 2007 hebben wij elkaar daar ontmoet. Een moment vol emotie. Wat een wijnen. Caroline. Diane. Ik heb wat traantjes weggepinkt. Door de jaren heen zijn we Patrick blijven volgen en hem in zijn gedrevenheid, passie en bijna dwangmatige energie om dé wijn van zijn leven te maken zien veranderen in een wijze man die rust heeft gevonden. Hij is eindelijk op zijn plek, in zijn bos met zijn wijn en binnenkort met zijn kelder én zijn huis, waarvan hij zijn hele leven gedroomd heeft. MIJLPAALAlhoewel 2019 een moeilijk jaar was voor Patrick was het uiteindelijk een mijlpaal. De late vorst in mei vernietigde het grootste gedeelte van zijn oogst waardoor hij slechts twee Qvevri's kon afvullen. Marguerite is een sensationele maceratie van alle overgebleven witte druiven en Vent Y Tourne een spectaculaire blend van al zijn overgebleven rode druiven. 2019 Was het jaar waarin Pat, na 20 jaar, zijn visie werkelijkheid zag worden. Vrienden voor het leven , losgeslagen of niet. Deze wijnen gaan de geschiedenis in. op allocatie
|