Op de hoogte blijven

Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail


Just Add Wine | Ine Goossens & Ries van der Vlugt

Just Add Wine 

from Nature with Love 

Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.

most wanted wines

If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.

REFERENTIES

read the story online

Wat ambiance en keuken betreft zou een bedrijf als De Graaf van het Hoogveen natuurlijk lid moeten zijn van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, het verbond waartoe de meeste toprestaurants behoren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, heeft misschien te maken met communicatie en presentatie. De mailings bijvoorbeeld van dit restaurant demonstreren een zangerig taalgebruik, waarvan ook ik vaak de kriebels krijg.

read the story online

Er waren deze avond zeven gangen met zeven even voortreffelijke wijnen. Aan de muren hingen kleurenopnamen van geslaagde gerechten, die de culinaire fotograaf van Gourmet had gemaakt.

read the story online

Onze nationale wijnschrijver Hubrecht Duijker overweegt nu zijn volgende standaardwerk aan Piedmonte te wijden. Er werd weer buitengewoon goed gekookt in de Graaf van het Hoogveen. Dat vond ik niet alleen, maar ook mijn buurman Heinz Winkler, de chef-kok van Tantris in München. Heinz heeft drie sterren van de Michelin-gids en behoort daarmee tot de exclusieve groep topkoks als Bocuse, Chapel, Haeberlin en Vergé. Hij kreeg die drie sterren al op 31-jarige leeftijd en was daarmee de jongste kok, die ooit zo hoog scoorde. Heinz was dik tevreden over de prestaties van zijn jonge collega in Noordwijk.

read the story online

Vanuit Zwitserland was Hans Gerd Kübel naar de Lage Landen gekomen. Sinds 10 jaar heeft hij bij Zürich de zalmrokerij Balik. Kübel was 30 jaar acteur en regisseur in het theater. Hij vertolkte zowel Shakespeare, als ook de

read the story online

Heel onopvallend reisde Ine in 1976 mee met een culinair weekend, dat Thomas Lepeltak georganiseerd had in Engeland met Paul Bocuse als gast-kok en in het teken stond van de 50th anniversary of the coronation of Her Majesty Queen Elizabeth II.

read the story online

In april echter begon een bijzonder luxueus ingericht Koetshuis aan zijn tweede leven onder leiding van Ine Droogh-Goossens, ooit de drijvende kracht achter het restaurant De Graaf van het Hoogveen. Het ziet er naar uit dat zij de eigenzinnige strategie van Frisch voortzet. Ine Droogh-Goossens heeft een koers uitgestippeld en lijkt die vastberaden te volgen.

read the story online

De bekroonde mailing, gericht op het bedrijfsleven en potentiële gasten, bestaat uit een aankondiging voor een Kerstdiner met een antwoordkaart. Hierop werd een persoonlijke brief gezonden aan de geïnteresseerde gast met meer informatie. Ine Droogh-Goossens, directeur van 't Koetshuis in Rhenen is erin geslaagd op een uitnemende wijze een prachtig uitgevoerde mailing te verzorgen.

read the story online


  • Just Add Wine
    Ine Goossens & Ries van der Vlugt
    Feiko Clockstraat 139
  • 9665 BH Oude Pekela
  • M +31(0)620198832 Ries
    M +31(0)651416898 Ine

Openingstijden

Service

Verzenden

Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD

doos 12 flessen Vinologix

 

 


 

BUGEY | DOMAINE TAILLEURS CUEILLEURS | BLIJE BIJEN

Datum: 14-04-2023


VONK

Ons portfolio kent wijnmakers uit de Jura en de Savoie maar niet uit de naastgelegen wijnstreek Bugey omdat we simpelweg nog niemand ontdekt hadden waar we enthousiast van werden. De klik met Chloé en Jordan van Les Tailleurs Cueilleurs was er meteen. Chloé komt uit Nîmes, Jordan uit de Elzas. In 2018 gaat Chloé met een vriendin druiven plukken bij niemand minder dan Bruno Schueller waar ze Jordan ontmoet. De vonk slaat over en het eerste afspraakje om samen door Italië te reizen en te gaan werken in de wijngaarden in Friuli is een feit. Daar wordt ook het idee geboren voor een eigen wijndomein in Frankrijk.

GELUK

Het geluk lacht hen toe want vlak voor de oogst van 2020 vallen ze alle twee onmiddellijk voor een locatie die te koop staat in Bugey maar waar nog wel het een en ander aan moet gebeuren. Ze storten zich volledig in het werk en zijn diep teleurgesteld als de verkopers op het laatste moment afhaken. De mens toont echter pas zijn ware aard als hij beproefd wordt. Als je denkt dat er niets meer gebeurt, dan gebeurt het juist wel. In vaste overtuiging trekken ze de juiste conclusie en kopen een gebouw in Saint-Jean-Le-Vieux in het noorden van Bugey dat ze met passie en liefde restaureren, waarbij de vader van Jordan als architect én doorgewinterde timmerman de hamer in handen heeft. 

ACHT CUVEES

Hun aanvankelijke tegenslag maakte het mogelijk om juist die percelen te kopen die uiterst geschikt zijn voor biodynamische wijnbouw én vinificatie per perceel. Dat de lokale bevolking bereid was om wijnstokken te verkopen is natuurlijk mooi meegenomen. Kopers zijn er zeldzaam omdat de hellingen te steil en moeilijk te bewerken zijn. Gehecht aan een sterk idee om de energie tussen wijnstok en wijngaard te optimaliseren wordt hun eerste jaargang direct een groot succes maar reflectie zal nodig zijn voor missie en strategie. Acht cuvées voor een eerste jaargang is niet niks. De rode wijnen klinken als Novêra, A l'abada, Grenalâ, Rita & Rova, Kovè. De witte wijnen als Nua en Lyëna. Sarvazo heeft de beroemde Cerdon belletjes maar dan heel anders en veel minder zoet.

ENGELS ENTEN

De percelen bevinden zich niet ver van de kelder in drie verschillende gebieden. In Varey met jonge wijnstokken tussen de 20 en 30 jaar oud op matige hellingen en klei-kalksteen bodem, landelijk en omringd door boomgaarden en schapen. Door veel zon is de oogst hier het vroegst. Voornamelijk beplant met Gamay maar ook met Chardonnay, Pinot Noir en Mondeuse. Het tweede perceel ligt in Poncieux (Haut Bugey) op tien minuten rijden van de kelder. Wilder en sober met ijle valleien en steile hellingen en bijna geheel door land omgeven met wijnstokken van 40 tot 80 en zelfs 110 jaar oud op mergel-kalksteen van verschillende oorsprong en beplant met massale selectie van Gamay. Het derde perceel prijkt boven Dalivoy met weiden en bossen als in het Alpengebied met een bodem van weer andere soorten mergel-kalksteen volledig beplant met 40 jaar oude Chardonnay waar dit jaar ook massale selectie van Savagnin is aangeplant. De kwaliteit van het plantmateriaal is belangrijk om meerjarige wijnstokken te verkrijgen. Daarom kopen Chloé en Jordan hun planten bij gerenommeerde kwekers die planten kweken volgens de principes van de biodynamica en die hun eigen massale selectie maken, maar ook het Engelse enten toepassen en kwaliteitswerk garanderen.

balans

De aanpak van Chloé en Jordan is erop gericht om overal balans in te vinden. Fysiologisch snoeien is een aanzienlijke klus maar noodzakelijk om de duurzaamheid van planten te waarborgen die veel verminkingen en een te zware snoei hebben ondergaan. Dus geen snoeiwonden meer op hout ouder dan twee jaar en het accepteren en beheersen van de verlenging van de plant om hem in staat te stellen reserves aan te leggen en uiteindelijk veerkrachtiger en resistenter te maken. De gekozen naam Tailleurs Cueilleurs (knippen-plukken) geeft aan hoeveel belang zij hechten aan deze snoei die voor evenwicht zorgt tussen een matige opbrengst en een langere levensduur. Gebaseerd op het principe van non-actie en wilde landbouw vinden bomen en planten hun plaats als metgezellen van de wijnstok opdat de wijnen deze energie kunnen absorberen. Lange tijd werd gezegd dat om mooie druiven en om een goede wijn te maken, de wijnstok moet lijden. Voor Chloé en Jordan is het de hoogste tijd dat dit verandert. Zij vinden dat het welzijn van de plant en het hele ecosysteem opnieuw moet worden bekeken.

MAANKALENDER

Alles is een kwestie van het begeleiden van plant en grond zonder te traumatiseren en het met verve volgen van de maankalender, het produceren van hoornmest en hoornkiezel en het respecteren van kosmische ritmes. Biodiversiteit is essentieel. Er zijn fruitbomen, struiken en landbomen geplant maar ook zitstokken voor roofvogels en nestkasten voor vogels en vleermuizen geplaatst. Door het gras te laten groeien wordt de bodem op natuurlijke wijze gedicht en ontstaat een grote diversiteit aan insecten, schimmels en bacteriën en vooral aan blije bijen. Omdat de zomers steeds heter worden wordt het gras pas gerold als het zaad is uitgehard. Het voorkomt hergroei na het maaien maar maakt ook spontane vernieuwing van onkruid mogelijk. Door organisch materiaal zoals bladeren of maaisel te verspreiden wordt de versheid en vochtigheid van de bodem beschermd en tegelijkertijd van voeding voorzien. Het gebruik van machines wordt beperkt tot een rups die tussen de 450 en 700 kg weegt. 

UV-STOK

In het hoogseizoen wordt gesnoeid en opgebonden waarbij de takken op de draad of ertussen worden gevlochten om een maximum aan blad te krijgen. Er worden geen bewerkingen uitgevoerd die de plant oxideren of belasten. De dosis van zwavel en koper is minimaal dankzij de kruidentheeën van brandnetel, wilgen, heermoes, duizendblad en wegdoorn die de natuurlijke afweer van de plant stimuleren en schimmelsporen beperken. Om zonder toevoegingen en sulfieten te werken is een optimale kelderhygiëne vereist. De vaten worden ontsmet en gestoomd en daarna 15 minuten door de UV-stok geleid voordat ze worden gevuld. Er kan zonder zwavelpitten gewerkt worden wat het risico op besmetting beperkt met name van brettanomyces. De wijnen worden vervolgens gerijpt in demi-muids en bepalen zelf hun tijd. Door het gebruik van inheemse gisten en verschillen in temperatuur kunnen fermentaties traag zijn. Er wordt niet gefilterd en bij het afvullen wordt er gebruik gemaakt van een dispenser met twee tuiten die, door het ontwerp, de tumultueuze toevoer van lucht aanzienlijk vermijdt. Ondanks de bekende nadelen hebben Chloé en Jordan bewust voor de (beste) kurk gekozen om een optimale bewaring van de wijn te verzekeren. Hun mousserende wijnen worden gekurkt met een geagglomereerde kurk die is verlijmd met een kurkschijf die in direct contact staat met de wijn en vervolgens handmatig wordt geniet.

LABELS

De prachtige etiketten komen van de hand van beeldend kunstenaar Anthony Duchêne uit Marseille. Zijn recente werken zijn niet alleen georiënteerd op de plant, maar ook op het mineraal en op het wijnlandschap. De inspiratie, gevoeligheid voor ecologie en voor biodiversiteit, evenals de finesse van zijn werk hebben Chloé en Jordan volledig overtuigd en zij zijn blij met de samenwerking voor alle labels. De namen van de cuvées zijn ontleend aan het lokale dialect en roepen anekdotes op die verband houden met het leven van de percelen. Zo verwijzen Kovè (kraai) en Nua (noot) naar de gevleugelde bewoners van deze twee percelen.

We stralen natuurlijk van oor tot oor dat we Chloé en Jordan aan onze collectie mogen toevoegen maar het blijft nog even nagelbijten tot de jaargang 2022 bij ons binnen is. In ieder geval staat er iets moois te gebeuren waar iedereen gelukkig van wordt. Van blije bijen.


blanc 2022 | Nua | CHARDONNAY | 2024

blanc 2022 | LYENA | CHARDONNAY | 2024

rouge 2022 | NOVERA | GAMAY | 2024

rouge 2022 | A L'ABADA | GAMAY | 2024

rouge 2022 | GRENALA | GAMAY

rouge 2022 | GRENALA | GAMAY | Magnum

rouge 2022 | RITA & ROVA | GAMAY

rouge 2022 | RITA & ROVA | GAMAY | MAGNUM

rouge 2022 | kove | Gamay & Mondeuse | AMPHORE | 

rouge 2022 | KOVE | GAMAY & MONDEUSE | AMPHORE | MAGNUM | 

rouge 2022 | sarvazo | GAMAY & PN | PET ANCestrale | 2024

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine