Op de hoogte blijven

Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail


Just Add Wine | Ine Goossens & Ries van der Vlugt

Just Add Wine 

from Nature with Love 

Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.

most wanted wines

If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.

REFERENTIES

read the story online

Wat ambiance en keuken betreft zou een bedrijf als De Graaf van het Hoogveen natuurlijk lid moeten zijn van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, het verbond waartoe de meeste toprestaurants behoren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, heeft misschien te maken met communicatie en presentatie. De mailings bijvoorbeeld van dit restaurant demonstreren een zangerig taalgebruik, waarvan ook ik vaak de kriebels krijg.

read the story online

Er waren deze avond zeven gangen met zeven even voortreffelijke wijnen. Aan de muren hingen kleurenopnamen van geslaagde gerechten, die de culinaire fotograaf van Gourmet had gemaakt.

read the story online

Onze nationale wijnschrijver Hubrecht Duijker overweegt nu zijn volgende standaardwerk aan Piedmonte te wijden. Er werd weer buitengewoon goed gekookt in de Graaf van het Hoogveen. Dat vond ik niet alleen, maar ook mijn buurman Heinz Winkler, de chef-kok van Tantris in München. Heinz heeft drie sterren van de Michelin-gids en behoort daarmee tot de exclusieve groep topkoks als Bocuse, Chapel, Haeberlin en Vergé. Hij kreeg die drie sterren al op 31-jarige leeftijd en was daarmee de jongste kok, die ooit zo hoog scoorde. Heinz was dik tevreden over de prestaties van zijn jonge collega in Noordwijk.

read the story online

Vanuit Zwitserland was Hans Gerd Kübel naar de Lage Landen gekomen. Sinds 10 jaar heeft hij bij Zürich de zalmrokerij Balik. Kübel was 30 jaar acteur en regisseur in het theater. Hij vertolkte zowel Shakespeare, als ook de

read the story online

Heel onopvallend reisde Ine in 1976 mee met een culinair weekend, dat Thomas Lepeltak georganiseerd had in Engeland met Paul Bocuse als gast-kok en in het teken stond van de 50th anniversary of the coronation of Her Majesty Queen Elizabeth II.

read the story online

In april echter begon een bijzonder luxueus ingericht Koetshuis aan zijn tweede leven onder leiding van Ine Droogh-Goossens, ooit de drijvende kracht achter het restaurant De Graaf van het Hoogveen. Het ziet er naar uit dat zij de eigenzinnige strategie van Frisch voortzet. Ine Droogh-Goossens heeft een koers uitgestippeld en lijkt die vastberaden te volgen.

read the story online

De bekroonde mailing, gericht op het bedrijfsleven en potentiële gasten, bestaat uit een aankondiging voor een Kerstdiner met een antwoordkaart. Hierop werd een persoonlijke brief gezonden aan de geïnteresseerde gast met meer informatie. Ine Droogh-Goossens, directeur van 't Koetshuis in Rhenen is erin geslaagd op een uitnemende wijze een prachtig uitgevoerde mailing te verzorgen.

read the story online


  • Just Add Wine
    Ine Goossens & Ries van der Vlugt
    Feiko Clockstraat 139
  • 9665 BH Oude Pekela
  • M +31(0)620198832 Ries
    M +31(0)651416898 Ine

Openingstijden

Service

Verzenden

Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD

doos 12 flessen Vinologix

 

 


 

LOZERE | LE CHAMOUNET | VOULEZVOUSHYBRIDERAVECMOICESOIR

Datum: 21-05-2023KOSMISCHE VERBINDINGen 

Wat een openbaring om Jean-Benoît Goulabert dit jaar in de Jura weer te ontmoeten. En nog wel bij de allerliefste Léa en haar man Gabriel van het fantastische restaurant Autour de l'Atre in Grusse. Het was in 2012 in Italië op het wijngoed van Giulio Armani dat we Jean-Benoît voor het eerst tegenkwamen.

Ik geloof dat mijn ziel iets wist, waar mijn hoofd zich nog niet van bewust was. De draad die soms tussen mensen loopt, maakt deze planeet zo energiek en bijzonder maar ook onvoorspelbaar. Kosmische verbindingen met het universum? Er vond een fysieke samensmelting plaats. De energie liep in elkaar over en we konden elkaars emoties voelen, zelfs gedachten lezen. 

zeldzaam

Wat deden we daar in de Jura? We proefden van verboden druiven die sinds 1935 verboden zijn. Druiven die nu uiterst zeldzaam zijn, zoals Noah, Clinton en Isabelle maar die vroeger gewoon deel uitmaakten van het dagelijks leven van onze grootouders. Het zou een legende kunnen zijn, maar het is het ware verhaal van foute regelgeving, verbanning van druivenrassen, van verboden wijnen, beschuldigd van alle kwaad, van slechte smaak en misleidende gezondheidsklachten bij mensen.  Een decreet van 1956 (zie foto) dwong het rooien van deze wijnstokken af. 

oorlogsschuld

Omdat in 1955 Frankrijk teveel wijn produceerde moest de wijngaard geherstructureerd worden of liever gezegd geindustrialiseerd. Boerenproductie moest plaats maken voor AOC's. Bovendien kwam de Amerikaanse industrie na de Tweede Wereldoorlog met pesticiden en door grote aankoop kon Frankrijk zijn oorlogsschuld afbetalen zonder de enorme schade te kennen. Ondanks de uiterst vijandige Franse wetgeving en slechte reputatie waren er gelukkig wijnboeren overtuigd van hun ware waarden en wars van alle taboes. 

klimaatuitdagingen van morgen

Jean-Benoît heeft ervoor gekozen om oude variëteiten van weleer, die specifiek zijn voor een gebied opnieuw te bekijken, maar ook om nieuwe resistente rassen te temmen die minder vatbaar zijn voor ziekten en voldoen aan de klimaatuitdagingen van morgen. Het idee is niet om bijvoorbeeld Chardonnay morgen te vervangen, maar om te experimenteren, om diversiteit te vinden in een context waar ziekten en pesticiden steeds meer problemen opleveren. In sommige gebieden wordt het steeds natter, met meer kans op ziektes zoals meeldauw, in andere juist weer droger. Daar houden de traditioneel bekende en zeer lokaal bepaalde druiven niet zo van. Om ook in de toekomst de kwaliteit van de wijn te garanderen moeten de tradities overboord. Hybride druivenrassen bieden in veel gevallen een voordeel bij ziektes. Ze zijn beter resistent tegen meeldauw en andere vervelende plagen.

heropleving hybriden

,,In ons kleine hoekje van de Lozère in het uiterste noorden van de Cevennen, is de wijnbouw lang verwaarloosd geweest omdat het niet te mechaniseren was," vertelt Jean-Benoît ons tijdens het proeven. ,,Bovendien was er geen geld voor wijnbouw. Mensen vertrokken liever. Mijn grootvader ging naar de mijn, want vergeleken met de bergen was het daar een beter leven. Nu hebben de technieken alles veranderd. Enerzijds het materiaal maar vooral de heropleving van de ziekteresistente wijnstokrassen, de hybriden, heeft de situatie radicaal in een ander daglicht gezet. 

Met de ins-en-outs van hybriden waren we natuurlijk al wel bekend want hybride druiven zijn overal maar om de pareltjes eruit te halen moet je wel blijven proeven en zoeken. Wat een genot dat verboden druiven zo'n indruk op je kunnen maken en je zo diep kunnen raken

begaafd en REBELs

Jean-Benoît werd op 27 maart 1979 geboren. Papa komt uit Lozère, Maman uit de Vaucluse. Zij verdienden hun geld met het restaureren van oude bouwwerken. Papa is bovendien een verdienstelijk kunstenaar en schildert de unieke wijnetiketten. Hij groeide op tussen het platteland en de stad. Door de week ging hij naar een school in de grote stad, de weekenden en vakanties was hij thuis bij zijn ouders. Hij was een begaafd rebels jongetje, dat zich maar moeilijk op school kon aanpassen. Als achterkleinzoon van een wijnboer, kleinzoon van een mijnwerker en zoon van een architect, ligt er een geweldige carrière in de financiële wereld voor hem open. 10 Jaar houdt hij het veeleisende werk vol om er vervolgens (bij een gerenommeerde Bank in Parijs) definitief een punt achter te zetten. Spijt heeft hij nergens van, want juist die jaren in Parijs hebben hem gevormd. Hij wilde een wijnbedrijf opzetten, maar kwam er al snel achter, dat hij het liefst zijn eigen ding wilde doen en dat was de meest zuivere en authentieke wijnen maken zonder concessies en zonder compromissen. Een enorme uitdaging.

studie en stage 

De goede flow ervaar je als je dingen doet die uitdagend zijn en je na aan het hart liggen. Over passie, durf en bevlogenheid gesproken. Zijn sportieve verleden (judo en triathlon) heeft hem zeker geholpen. Maatpakken en andere vermommingen heeft hij aan de wilgen gehangen. Een BTS in Biologische wijnbouw en oenologie, cursussen aan de faculteit der Wetenschappen in Montpellier en een studie bij Superagro volgen. Het oogsten en het werk in de kelders bij François de Nicolai op Domaine de Briailles in de Bourgogne was aangenaam en leerzaam. 

BACO blanc leon millot marechal foch souvignier gris floreal artaban

Jean-Benoît was in 2015 al begonnen met het aanplanten van oude variëteiten, die hij tot op de dag van vandaag onvermoeibaar waarneemt en volgt. Vroegere rassen zoals Baco Blanc, Léon Millot, Marechal Foch, Clinton en Isabelle, maar ook recentere zoals Souvignier Gris, Artaban en Floréal. Hij heeft ontdekt dat de resistente druivenrassen tijdens de vinificatie erg blij zijn, want zonder behandelingen zijn er veel inheemse gisten, die vol kracht en met voldoende most en vol stikstof volledig fermenteren bij 12 C maar de grenzen van de klassieke oenologie af en toe tarten met een PH waarde van 2,9 tot 3.

kastanje houten latwerk

Hij gebruikt, net als zijn grootvader, uitsluitend kastanje houten latwerk (treille) voor zijn druiven. Niet alleen omdat het traditie is maar vooral omdat het de meest relevante manier van werken is. Zonder tractor en zonder behandelingen, niet ploegen want de rassen zijn groeikrachtig genoeg, geen oogstmachine want de oogst gaat handmatig. Hoewel het latwerk lastig is om op te zetten vindt Jean-Benoît in de winter voldoening in het werken met de kettingzaag. Om het gras te beheren heeft hij het hele jaar door een kleine kudde lokale rustieke schapen, de raïoles lopen, die onder de hekjes grazen.

meesterwerken

Het resultaat van de wijnen van Jean-Benoît is ronduit verbluffend. Het zijn meesterwerken. Grote kwaliteit, spatzuiver zonder fouten met verwarrende, zelfs verdeeldheid zaaiende kenmerken. Genereuze aroma's met een wilde smaak. Licht bedwelmend, met nuances van wilde bosaardbei, zwarte bes, gekonfijte rabarber of overrijpe kiwi, leer, ahornsiroop en honing. Alle witte wijnen ondergaan een korte of iets langere maceratie waardoor sublieme orange wijnen ontstaan. Opvallend is het lage alcoholpercentage rond 11/12%. Een crazy twist met de wijnen van Jean-Yves Péron, Romain Verger en Jean-Marc Dreyer is snel gemaakt. 

VERZET EN LIEFDE VOOR WIJN

We volgen Jean-Benoît met ons hart. Voelen zijn verzet, zijn verantwoordelijkheid, zijn vrijheid, zijn  liefde voor wijn. Hij wil niet alleen de belangen van de natuur verdedigen maar zijn druiven ook zonder chemische toevoegingen laten shinen. Hij kent geen slechte druivenrassen maar wel slechte wijnmakers. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd maar wij roepen uit volle borst bravo Jean-Benoît. Un grand merci!

 

blanc 2022 | floreal | floreal | MAC | uitverkocht

blanc 2022 | FLOREAL | FLOREAL | MAC | MAGNUM

blanc 2022 | SEX ON THE BEACH | SOUVIGNIER GRIS | MAC | uitverkocht

blanc 2022 | SEX ON THE BEACH | SOUVIGNIER GRIS | MAC | Magnum | uitv

blanc 2022 | LES YEUX BLEUS | BACO BLANC | VV | MAC | uitverkocht

blanc 2021 | BLANCHET DE LA CEZE | B Bl & P&GROS M | MAC | UITVERKOCHT

blanc 2022 | LA TREILLE EN FOLIE | baco blanc | mac | uitverkocht

blanc 2022 | LA TREILLE EN FOLIE | baco blanc | mac | Magnum | Uitv

blanc 2021 | l' impressionant | p & gros Manseng | mac

blanc 2021 | L' IMPRESSIONANT | P & GROS MANSENG | MAC | MAGNUM

rouge 2022 | artaban | artaban

rouge 2022 | ARTABAN | ARTABAN | MAGNUM

rouge 2022 | on est pas bien la | Carignan | VV | 

rouge 2021 | roujo del bas pais | marsElan |

rouge 2021 | la treille enchantee | lM & m foch

rouge 2022 | LA TREILLE ENCHANTEE | LM & M FOCH | UITVERKOCHT

rouge 2021 | la treille du pape | varietes des cepages oublies

rouge 2022 | la treille du pape | VARIETES DES CEPAGES OUBLIES

rouge 2022 | LA TREILLE DU PAPE | VARIETES DES CEPAGES OUBLIES | Magnum

rouge 2022 | a la fraiche | artabaN & carignan | uitverkocht

rouge 2021 | turlututu | vin des amis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine