Op de hoogte blijven

Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail


Just Add Wine | Ine Goossens & Ries van der Vlugt

Just Add Wine 

from Nature with Love 

Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.

most wanted wines

If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.

REFERENTIES

read the story online

Wat ambiance en keuken betreft zou een bedrijf als De Graaf van het Hoogveen natuurlijk lid moeten zijn van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, het verbond waartoe de meeste toprestaurants behoren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, heeft misschien te maken met communicatie en presentatie. De mailings bijvoorbeeld van dit restaurant demonstreren een zangerig taalgebruik, waarvan ook ik vaak de kriebels krijg.

read the story online

Er waren deze avond zeven gangen met zeven even voortreffelijke wijnen. Aan de muren hingen kleurenopnamen van geslaagde gerechten, die de culinaire fotograaf van Gourmet had gemaakt.

read the story online

Onze nationale wijnschrijver Hubrecht Duijker overweegt nu zijn volgende standaardwerk aan Piedmonte te wijden. Er werd weer buitengewoon goed gekookt in de Graaf van het Hoogveen. Dat vond ik niet alleen, maar ook mijn buurman Heinz Winkler, de chef-kok van Tantris in München. Heinz heeft drie sterren van de Michelin-gids en behoort daarmee tot de exclusieve groep topkoks als Bocuse, Chapel, Haeberlin en Vergé. Hij kreeg die drie sterren al op 31-jarige leeftijd en was daarmee de jongste kok, die ooit zo hoog scoorde. Heinz was dik tevreden over de prestaties van zijn jonge collega in Noordwijk.

read the story online

Vanuit Zwitserland was Hans Gerd Kübel naar de Lage Landen gekomen. Sinds 10 jaar heeft hij bij Zürich de zalmrokerij Balik. Kübel was 30 jaar acteur en regisseur in het theater. Hij vertolkte zowel Shakespeare, als ook de

read the story online

Heel onopvallend reisde Ine in 1976 mee met een culinair weekend, dat Thomas Lepeltak georganiseerd had in Engeland met Paul Bocuse als gast-kok en in het teken stond van de 50th anniversary of the coronation of Her Majesty Queen Elizabeth II.

read the story online

In april echter begon een bijzonder luxueus ingericht Koetshuis aan zijn tweede leven onder leiding van Ine Droogh-Goossens, ooit de drijvende kracht achter het restaurant De Graaf van het Hoogveen. Het ziet er naar uit dat zij de eigenzinnige strategie van Frisch voortzet. Ine Droogh-Goossens heeft een koers uitgestippeld en lijkt die vastberaden te volgen.

read the story online

De bekroonde mailing, gericht op het bedrijfsleven en potentiële gasten, bestaat uit een aankondiging voor een Kerstdiner met een antwoordkaart. Hierop werd een persoonlijke brief gezonden aan de geïnteresseerde gast met meer informatie. Ine Droogh-Goossens, directeur van 't Koetshuis in Rhenen is erin geslaagd op een uitnemende wijze een prachtig uitgevoerde mailing te verzorgen.

read the story online


  • Just Add Wine
    Ine Goossens & Ries van der Vlugt
    Feiko Clockstraat 139
  • 9665 BH Oude Pekela
  • M +31(0)620198832 Ries
    M +31(0)651416898 Ine

Openingstijden

Service

Verzenden

Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD

doos 12 flessen Vinologix

 

 


 

GARD | PROJET KAMOSHIKA | JAPANESE LOVE

Datum: 15-09-2023


liefde op het eerste gezicht 

Geboren met een buitengewoon talent om vreemde talen te begrijpen, begon Ismaël Lehmann aan een onverwachte reis naar Japan. Zijn studies brachten hem naar Tokyo en Shizuoka, maar het was in Kawasaki waar zijn leven veranderde. Allemaal dankzij de ontmoeting met zijn grote liefde Yoshino. Geïntrigeerd door de levendige wijncultuur liet Ismaëls verblijf in Japan hem kennismaken met het universum van natuurwijn. Terwijl hij alle wijnwinkels en wijnbars stelselmatig observeerde en er veel proefde ontmoette hij haar, Yoshino. Het was liefde op het eerste gezicht en het plan om samen wijn te gaan maken in zijn vaderland waar hybride druiven steeds populairder werden kwam al snel in zicht. Hun ambitie brengt hen naar Zuid-Frankrijk, naar de geboorteplaats van Ismaël, naar Issirac in de Gard waar zij samen een gelukkig bestaan in wijn willen opbouwen.

wijnproject kamoshika

Hoewel hun Projet Kamoshika (Japans voor fermentatie) nog in de kinderschoenen staat, bleek de reis naar Japan dé opstap naar hun gepassioneerde onderdompeling in het verzamelen van druiven uit wijnstokken en het ontwikkelen van allerlei soorten hybriden met een voorliefde voor Couderc 13. Strijders dus, die tradities in stand willen houden, die als verouderd of bespot worden beschouwd, maar die toch al geruime tijd vooroplopen. Ze waren al onze vragen een stap voor. "De kwestie van het herstel van hybride druivensoorten brengt de wijnwereld vandaag de dag in beroering. Wijnen die zowel goed en gezond als toegankelijk kunnen zijn, hebben een toekomst in dit tijdperk van klimaatverandering en ecologisch bewustzijn", legt Ismaël uit. "Door deze druiven te koesteren ontvouwt er zich een oneindig klein maar oneindig kostbaar werk, dat een diepgewortelde gehechtheid aan ons land terugbrengt."

zelfopoffering

De uitdagingen zijn talrijk. Het Projet Kamoshika is ontstaan door veel zelfopoffering maar ook en vooral dankzij een collectief van mensen dat, Ismaël en Yoshino vanaf het begin heeft gesteund en verbinding bracht, wat perspectief opende met grotere kansen. Zo was er advies van Eric Pfifferling en Gérald Oustric maar ook van Mark Angeli. Ook goede vrienden schoten te hulp. Vooral met prachtige druiven die aan hen werden toevertrouwd. Door vol te houden met het oogsten van wat ze tot nog toe zelf aan wijngaard hebben, produceren ze weliswaar kleine hoeveelheden maar wel van hoge kwaliteit. Hun eigendom bestaat uit 0.45 ha Carignan, 0.10 ha Grenaches en Clairettes en een handvol Couderc 13. Daar kun je met een vrouw en twee kinderen natuurlijk niet van leven dus moet Ismaël dubbelactief blijven. In de zomermaanden is hij dan ook te vinden als sommelier in het heerlijke restaurant Le Mouton Noir in Issirac en in de wintermaanden staat hij voor de klas om les te geven aan Marokkanen, Spanjaarden, Brazilianen en Oekraïense vrouwen die Frans moeten leren. Ismaël schrikt voor niets terug. In de minuten die over blijven volgt hij zijn wijn. Altijd met minimale tussenkomst en zonder input om de wijnen tijdens de gisting niet te bruut te maken. Het streven is een wijn te produceren die de typische kenmerken van het terroir vertegenwoordigen waarvan de smaak doet denken aan druivensap. 

shokunin-type

Als persoon is Ismaël te vergelijken met het Shokunin-type, die bekend staat als iemand die oneindig traint om de beste worden, want terwijl hij hulde brengt aan de geduldige en zorgvuldige manier van wijnbouw in zijn omgeving heeft hij de lokale orthodoxie in de kelder uitgedaagd en de definitie van Zuid-Franse wijnen naar zijn eigen beeld gevormd. Alles moet beter kunnen maar vooral uitdagender. Over Yoshino is hij tevreden. Ze zorgt goed voor de kinderen, ze kookt heerlijk, ontwerpt de mooie etiketten en is een vrolijke en intelligente verschijning die naast Japans, echt goed Engels spreekt maar nu ook Frans en een klein beetje Duits. Bovendien proeft ze heel goed.

Les Vrais Rouges en de russische revolutie

Er zijn 2 series. De wijnen van de serie, Les Vrais Rouges, gaan qua smaak terug naar de jaren 50. Op hun best zijn de wijnen diepe, gestructureerde en sierlijk gedetailleerde scheppingen die ons dwingen vraagtekens te zetten bij de gehechtheid van reguliere wijn aan typiciteit, wat voor Ismaël geen doel is, maar een referentiepunt. Dit zijn nobele wijnen, uit een prachtige streek, die door de caleidoscopische lens van een echt creatieve geest opwindender smaken dan ooit tevoren en  meesterlijke uitdrukkingen zijn van hun variëteit, even bedwelmend en delicaat geparfumeerd als krachtig. Grote wijnen uit de Rhône komen in gedachten. De mensen op de etiketten, zoals Alfred, Marjory en Clara, zijn geschetst door Isaak Brodsky tijdens de Russische Revolutie. Ismaël studeerde arbeidersgeschiedenis aan de universiteit en is nog altijd gefascineerd door degenen die in het communisme geloofden en vaak stierven door de gewapende hand van de Sovjet-Unie.

Alfred, Marjory en Clara

Alfred, een dijk van een wijn op basis van 65% Couston en 30% Tempranillo aangevuld met consensuele compromissen als merlot en syrah en een beetje poetswerk knerpt met accenten van dennesap en speelt rond Kerstmis met de familie.

Marjory flirt met Syrah van het plateau van Vénéjan, in de door de mistral geteisterde Cote-du-Rhône en is duidelijk winnaar. Een houtgestookte coulis van verleidelijk geurende rode vruchten met een vleugje peper, vol en fruitig als een Baskische cake met diepzwarte Bigarreaux van Euskadi. Pittig als een gevecht met een wild zwijn.

Clara, van hetzelfde perceel is rijper, schakeert met enorme pioenaccenten en komt 16 maanden later. Fijn bebost en heerlijk als het maar kan, vol tramontaan en zon op kalksteen. Kantje Côte-Rotie, stijlvol maar bescheiden, proeft als zoenen op die eerste date. 

Gaz de chips

De serie 'Gaz de Chips' is een eerbetoon aan de lokale oppositie tegen fracking, het omstreden boren naar schaliegas, dat in het Frans 'Gaz de Schiste' wordt genoemd. Mensen in dit gebied plakten felblauwe stickers als protest tegen 'le gaz de schiste' op hun auto en het was de petrolzwarte kleur die Ismaël en Yoshino voor de eerste GDC kozen. Nu zijn de kleuren van de etiketten zachter geworden.

Gaz de Chips gris is Mégadèche, een echte piratenwijn van 50 jaar oude Carignans, Grenaches en Clairettes zonder kunstgrepen met hoge zuurgraad, dorstlessend als een schitterende Poulsard.

Gaz de Chips mauve is de verslavende Régnié in Blood, gamay geplukt in z'n uppie bij een vriendin in de Beaujolais met een kleur zo rood als je wangen op een winderige dag.

Gaz de Chips bleu is de Fracking Blue Boy van 80 jaar oude Alicante Bouschet en sappige carrignan die naar zwarte bessen en papaver smaakt met voldoende kauwgom voor bij het diner.  

TETRAPOD wit

Tetrapod is de witte, best wel bijzondere wijn, een soort Rivella-Schweppes, maar ook de wijn die ons op 27 Juni in Issirac bij elkaar bracht aan de ronde tafel onder de oude bomen op de binnenplaats bij lekkere noedelsoep en wijn. Tetrapods zijn golfbrekers en is het iconische eenvoudige ontwerp uit Frankrijk in de jaren 50 maar ook het beeld van krabben, van eenzame vissers en van tieners die elkaars hand vasthouden. Tetrapoden zijn er voor iedereen maar deze witte wijn van Ugni Blanc uit de ravijnen, zonovergoten Vermentino en een beetje nooit eerder behandelde Chardonnay met zoet-zoute en steenachtige afdronk is niet voor iedereen maar het proberen echt waard. Verraderlijk en een tikkeltje beschamend als de charme van een knappe zeeman aan een schaduwrijke bar, niet per se erg hetro maar goed gekoeld de absolute zomerhit voor professionals. Er wordt al gewerkt aan een prachtige come-back.

hints

Een paar hints van de dingen die nog komen gaan wilde Ismaël ons niet onthouden. De aanplant van een halve hectare wit met assyrtiko, peccorino en picpoul wordt nog dit jaar gerealiseerd. Misschien lukt het om van de Couderc 13 een echte Pet Nat te maken (de eerste try-out was cool) Ook een witte vermouth, een nielluccio, een sinaasappelwijn uit 2018 en een carbo van muscat petit grain zien het licht in 2024 en sluit een blend van syrah-merlot-cabernet niet uit.

vrije denkers en pure intuïtie

Ismaël en Yoshino zijn vrije denkers en voorbeelden van hoe vooruit te komen in deze wereld met niets anders dan pure intuïtie en hard werken en misschien wel het allerbelangrijkste, met een sterk gevoel voor vriendschap. Die vriendschap proef je in al hun wijnen. We zijn apetrots dat Ismaël en Yoshino ons portfolio komen versterken. 

 

blanc 19|20| tetrapod | ugni bl | Vermentino | Chard | UITVERKOCHT

rouge 2021 | gDC gris megadeche | car&gren&clair | UITVERKOCHT

rouge 2021 | gdc mauve regnie in blood| Gamay | UITVERKOCHT

rouge 2021 | Gdc bleu fracking bleu boy | ab&Car | uitverkocht

rouge 2021 | alfred | 65% Couston 30% tempr 5% poetswerk

rouge 2021 | CLARA | syrah | UITVERKOCHT

rouge 2022 | marjory | SYRAH 

 

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine