Op de hoogte blijven

Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail


Just Add Wine | Ine Goossens & Ries van der Vlugt

Just Add Wine 

from Nature with Love 

Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.

most wanted wines

If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.

REFERENTIES

read the story online

Wat ambiance en keuken betreft zou een bedrijf als De Graaf van het Hoogveen natuurlijk lid moeten zijn van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, het verbond waartoe de meeste toprestaurants behoren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, heeft misschien te maken met communicatie en presentatie. De mailings bijvoorbeeld van dit restaurant demonstreren een zangerig taalgebruik, waarvan ook ik vaak de kriebels krijg.

read the story online

Er waren deze avond zeven gangen met zeven even voortreffelijke wijnen. Aan de muren hingen kleurenopnamen van geslaagde gerechten, die de culinaire fotograaf van Gourmet had gemaakt.

read the story online

Onze nationale wijnschrijver Hubrecht Duijker overweegt nu zijn volgende standaardwerk aan Piedmonte te wijden. Er werd weer buitengewoon goed gekookt in de Graaf van het Hoogveen. Dat vond ik niet alleen, maar ook mijn buurman Heinz Winkler, de chef-kok van Tantris in München. Heinz heeft drie sterren van de Michelin-gids en behoort daarmee tot de exclusieve groep topkoks als Bocuse, Chapel, Haeberlin en Vergé. Hij kreeg die drie sterren al op 31-jarige leeftijd en was daarmee de jongste kok, die ooit zo hoog scoorde. Heinz was dik tevreden over de prestaties van zijn jonge collega in Noordwijk.

read the story online

Vanuit Zwitserland was Hans Gerd Kübel naar de Lage Landen gekomen. Sinds 10 jaar heeft hij bij Zürich de zalmrokerij Balik. Kübel was 30 jaar acteur en regisseur in het theater. Hij vertolkte zowel Shakespeare, als ook de

read the story online

Heel onopvallend reisde Ine in 1976 mee met een culinair weekend, dat Thomas Lepeltak georganiseerd had in Engeland met Paul Bocuse als gast-kok en in het teken stond van de 50th anniversary of the coronation of Her Majesty Queen Elizabeth II.

read the story online

In april echter begon een bijzonder luxueus ingericht Koetshuis aan zijn tweede leven onder leiding van Ine Droogh-Goossens, ooit de drijvende kracht achter het restaurant De Graaf van het Hoogveen. Het ziet er naar uit dat zij de eigenzinnige strategie van Frisch voortzet. Ine Droogh-Goossens heeft een koers uitgestippeld en lijkt die vastberaden te volgen.

read the story online

De bekroonde mailing, gericht op het bedrijfsleven en potentiële gasten, bestaat uit een aankondiging voor een Kerstdiner met een antwoordkaart. Hierop werd een persoonlijke brief gezonden aan de geïnteresseerde gast met meer informatie. Ine Droogh-Goossens, directeur van 't Koetshuis in Rhenen is erin geslaagd op een uitnemende wijze een prachtig uitgevoerde mailing te verzorgen.

read the story online


  • Just Add Wine
    Ine Goossens & Ries van der Vlugt
    Feiko Clockstraat 139
  • 9665 BH Oude Pekela
  • M +31(0)620198832 Ries
    M +31(0)651416898 Ine

Openingstijden

Service

Verzenden

Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD

doos 12 flessen Vinologix

 

 


 

JURA | LES VINS DU FAB | MICRO-VINIFICATIE TOVENAAR

Datum: 19-04-2024

  • Les Vins de Fab


over wie heb je het?

Als Hardcore te sloom voor je is dan is dit je Uptempo.

Deze uitgesproken wijnen lachen je toe en passeren je geest met hoge frequentie, waardoor je hoger in je energie gaat zitten. Dit zijn van die momenten waarop je je realiseert dat er nog steeds geweldige wijnen op de wereld komen, waar mijn cellen van gaan juichen en mijn hart sneller gaat kloppen. Over wie heb je het? Over Les Vins du Fab. Fab is Fabien Henriot.

compassie

Een zwijgzame persoonlijkheid met een overvloedige verbeeldingskracht, zonder ego-lagen en afweermechanismes en een briljante geest die bijna licht geeft. Terwijl hij INE schrijft op de flessen zie ik zijn compassie. Het is november 2021. Fab laat me niet meer los. Nu drie jaar later ben ik voor zijn fabuleuze Zwitserse wijnen gezwicht maar Fab heeft ook een tweede leven in de Jura waar inheemse druivensoorten hem nu al mateloos fascineren. Stay tuned.

ware roeping

Fabien, geboren in 1977 en van Franse afkomst, begon zijn carrière als sommelier in Zwitserland in het sterrenrestaurant Pas de l'Ours op de besneeuwde hellingen van Crans-Montana. Courchevel, de Côte d'Azur en Gstaad volgen later. Hij heeft er veel geleerd maar kan zich maar moeilijk aanpassen aan de ongunstige werktijden en het intense, onsamenhangende tempo in de restaurantwereld en verlangt naar de natuur en het buitenleven. Toen hij in de zomervakantie van 2007 mocht helpen in de wijngaarden vlakbij het huis van zijn ouders in de Haute-Saône werden zijn ogen voorgoed geopend. Dit was het. Dit was zijn ware roeping. Na een definitief besluit behaalt hij in 2009 een BTS in Beaune en werkt tegelijkertijd op Domaine Dujac in Morey-Saint-Denis bij de familie Seysses, waar de biodynamische leerwijze hoog in het vaandel staat. 

de grote ommezwaai

In 2014 keert hij terug naar Zwitserland om als sommelier bij La Maison du Prussien in Neuchâtel te werken maar ook om direct te starten met meer wijnexperimenten. Een mandfles met Pinot Noir belooft de eerste 60 flessen. In 2015 wordt de toon gezet met 700 liter, verdeeld over een dertigtal micro-cuvées. Sommige cuvées zijn slechts 100 liter, andere slechts 25 liter. Zijn allereerste vinificatie zonder enige echte technische kennis dateert uit 2002. De grote ommezwaai komt in 2017 als de boeiende wijnmaker Jean-Daniel Giauque, Fabien de kans geeft om zijn droom waar te maken op het Domaine du Signolet in La Neuveville. Een familiaal domein aan de oevers van het meer van Biel van nog geen 4 hectare, dat in de regio een reputatie heeft opgebouwd vanwege de veelheid aangeplante druivensoorten en de ongeveer veertig cuvées, waarvan er verschillende in de jaren negentig talloze medailles wonnen.

micro-vinificaties

Drie jaar tot de oogst van 2020 teelt en verzamelt Fabien onder auspiciën van JD gezonde druiven, vaak van autochtone druivensoorten of van zeldzame kruisingen alvorens hij zelf met zijn micro-vinificaties begint. Alle cuvées worden geproduceerd in microscopisch kleine hoeveelheden en van begin tot eind gevinifieerd zonder toevoegingen, met hun eigen inheemse gisten, zonder klaring of filtratie, en zonder toegevoegde SO2. De vele microcuvées worden gewiegd in roestvrijstalen vaten of, door de moederlijke rondheid van de dame- jeanne. Van de druif tot de fles, elke fase vraagt om de attente, gepassioneerde en nauwgezette smaakpapillen van Fab. Hij vraagt zich weleens af hoe hij het allemaal gedaan heeft als hij verrast wordt door bepaalde cuvées, maar in werkelijkheid is het de streek die het allemaal doet. Je hoeft ze alleen maar van begin tot eind te begeleiden, voorzichtig te werk te gaan, met zorg voor de hygiëne, temperatuur en zuurstof.

kunstzinnige etiketten

Voor de kunstzinnige etiketten heeft Fabien tekeningen uit de werken van zijn broer Thomas Henriot gekozen, die met Oost-Indische inkt tekent en al dan niet kleurt met aquarelverf. Hij selecteert alleen die tekeningen, die hem het sterkst doen denken aan de emotie die hij ervaart bij het proeven van een bepaalde wijn. De creatieve namen op de flessen zijn een evocatie van de tekening of van het proeven van de wijn, maar kan ook de plaats van het perceel voorstellen of de druivensoort zijn.

Zoals Entre-Deux-Rues waarvan de Sauvignon Blanc en Sémillion refereren aan dezelfde druiven in de Entre-Deux-Mers en zoals Caresse Burgonde refereert aan Bourgogne omdat de expressie van fruit typisch pinot noir is. Of zoals de geniale Mac PinGuinch met de volle lading van Pinot Gris en zijn opwindende textuur, die rustig lag te slapen tot er iets zuurstof ontsnapte en een beetje volatiel werd maar nu een van de meest boeiende en energieke wijnen is. 

klasse en persoonlijkheid

Er bestaat geen twijfel. Dit zijn unieke natuurwijnen van een ongekende klasse en persoonlijkheid, enerzijds rauw met een ragfijn randje, anderzijds complex met boeiende elegantie en altijd opwindend en vragend naar meer. Bruno Schueller, Patrick Desplats, Pierre Andrey come to mind.

We kunnen niet wachten om ook zijn wijnen uit de Jura binnenkort in ons hart te sluiten. Het is slechts een kwestie van tijd maar deze helaas moeilijk te verkrijgen wijnen gaan de wereld veroveren. 


blanc 2022 | Entre-Deux-Rues | sauvignon blanc & co | orange 

blanc 2022 | Y'A PLUS K | KERNER | MACeration

blanc 2022 | MAC PINGUINCH | PINOT GRIS | MACeration

blanc 2022 | LA JUNGLE | cuvee du black rot | 6 cepages blanc

rouge 2022 | CARESSE BURGONDE | PINOT NOIR 

rouge 2022 | TERRASSES SAUVAGES | 6 cepages rouges


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine