Just Add Wine | Ine Goossens & Ries van der Vlugt

Just Add Wine 

from Nature with Love 

Pure individual wines and winemakers standing up for individuality - call them pure-oldskool-distinctive-soulful and funky wines. Call it natural-Call it artisanal-Call it Organic.

most wanted wines

If you would like an allocation of our most wanted wines, which we hope we will have more of next year, please email us and let us know. We will ensure you get something.

REFERENTIES

read the story online

Wat ambiance en keuken betreft zou een bedrijf als De Graaf van het Hoogveen natuurlijk lid moeten zijn van de Alliance Gastronomique Néerlandaise, het verbond waartoe de meeste toprestaurants behoren. Dat dit tot nu toe niet is gebeurd, heeft misschien te maken met communicatie en presentatie. De mailings bijvoorbeeld van dit restaurant demonstreren een zangerig taalgebruik, waarvan ook ik vaak de kriebels krijg.

read the story online

Er waren deze avond zeven gangen met zeven even voortreffelijke wijnen. Aan de muren hingen kleurenopnamen van geslaagde gerechten, die de culinaire fotograaf van Gourmet had gemaakt.

read the story online

Onze nationale wijnschrijver Hubrecht Duijker overweegt nu zijn volgende standaardwerk aan Piedmonte te wijden. Er werd weer buitengewoon goed gekookt in de Graaf van het Hoogveen. Dat vond ik niet alleen, maar ook mijn buurman Heinz Winkler, de chef-kok van Tantris in München. Heinz heeft drie sterren van de Michelin-gids en behoort daarmee tot de exclusieve groep topkoks als Bocuse, Chapel, Haeberlin en Vergé. Hij kreeg die drie sterren al op 31-jarige leeftijd en was daarmee de jongste kok, die ooit zo hoog scoorde. Heinz was dik tevreden over de prestaties van zijn jonge collega in Noordwijk.

read the story online

Vanuit Zwitserland was Hans Gerd Kübel naar de Lage Landen gekomen. Sinds 10 jaar heeft hij bij Zürich de zalmrokerij Balik. Kübel was 30 jaar acteur en regisseur in het theater. Hij vertolkte zowel Shakespeare, als ook de

read the story online

Heel onopvallend reisde Ine in 1976 mee met een culinair weekend, dat Thomas Lepeltak georganiseerd had in Engeland met Paul Bocuse als gast-kok en in het teken stond van de 50th anniversary of the coronation of Her Majesty Queen Elizabeth II.

read the story online

In april echter begon een bijzonder luxueus ingericht Koetshuis aan zijn tweede leven onder leiding van Ine Droogh-Goossens, ooit de drijvende kracht achter het restaurant De Graaf van het Hoogveen. Het ziet er naar uit dat zij de eigenzinnige strategie van Frisch voortzet. Ine Droogh-Goossens heeft een koers uitgestippeld en lijkt die vastberaden te volgen.

read the story online

De bekroonde mailing, gericht op het bedrijfsleven en potentiële gasten, bestaat uit een aankondiging voor een Kerstdiner met een antwoordkaart. Hierop werd een persoonlijke brief gezonden aan de geïnteresseerde gast met meer informatie. Ine Droogh-Goossens, directeur van 't Koetshuis in Rhenen is erin geslaagd op een uitnemende wijze een prachtig uitgevoerde mailing te verzorgen.

read the story online


  • Just Add Wine
    Ine Goossens & Ries van der Vlugt
    Feiko Clockstraat 139
  • 9665 BH Oude Pekela
  • M +31(0)620198832 Ries
    M +31(0)651416898 Ine

Openingstijden

Service

Verzenden

Via Vinologix in nauwe samenwerking met DPD

doos 12 flessen Vinologix

 

 


 

Op de hoogte blijven

Laat uw e-mailadres achter en ontvang ons laatste nieuws direct in uw mail

WIJNEXPERT GERT CRUM IN LXRY MAGAZINE 0VER LIBER PATER ZELDZAAM LEKKER

Datum: 27-06-2012

 

The Liber Pater Experience

download pdf LXRY ZELDZAAM EKKER De wijnen van Liber Pater 

Een extreem exclusieve wijn, waarvan elke druif met de hand geknepen is en elke fles, mede vanwege het bijzondere etiket, op voorhand een collector's item is. Om deze wijn te proeven, rijdt wijnexpert Gert Crum maar wat graag naar het Zeeuwse Kruiningen, waar een al even extreem exclusieve tasting is georganiseerd in tweesterrenrestaurant Inter Scaldes.

ZELDZAAM LEKKER

De wijnen van Liber Pater

tekst Gert Crum | LXRY Magazine

Waar andere jongens ervan dromen boevenvanger, brandweerman of piloot te worden, kan Loïc Pasquet al in zijn kinderjaren helemaal verrukt zijn van de gedachte ooit wijnbouwer te zijn. Het loopt allemaal anders, want hij komt nu eenmaal niet uit een wijnbouwersfamilie - er valt geen wijnkasteel te erven. "Ik kom uit Poitiers, halverwege de Loirevallei en Bordeaux, en daar zijn maar heel weinig wijngaarden, die bovendien geen aansprekende naam hebben. Daarnaast vonden mijn ouders dat ik een goed vak moest leren." Loïc wordt werktuigkundig ingenieur en gaat na zijn studie werken bij automobielfabriek Peugeot. Een glanzende carrière lijkt voor hem te liggen. Het bloed kruipt echter ook bij hem waar het niet gaan kan. Voor zijn dertigste is hij alweer weg bij Peugeot. Als de kans komt, grijpt Loïc hem onmiddellijk. Hij kan bij Landiras, zo'n dertig kilometer ten zuiden van Bordeaux, in het hartje van de Graves, een akker  kopen. De wijngaard is bijna drie eeuwen het bezit geweest van de familie Champagne - what's in a name? - en de laatste Champagne, 86 jaar, heeft geen erfgenamen.

Negentiende-eeuws

Loïc Pasquet wil geen doorsneewijnbouwer zijn, hij wil geheel eigen, opvallende wijnen produceren. Witte en rode wijnen die uniek zijn door hun uitmonstering, maar meer nog door hun karakter en door hun kwaliteit. Dat kan in Bordeaux voor rood in Margaux, in Pauillac en in sommige hoeken van Saint-Émilion en Pomerol. Dat kan voor Bordeaux blanc in Pessac, in Léognan en in Sauternes en Barsac - laatst genoemde appellations voor liquoreuze

witte wijnen liggen bijna letterlijk op een steenworp afstand van Landiras. Maar in het hartje van de Graves lijken er de nodige beperkingen te zijn om dergelijke dromen waar te kunnen maken. Toch hapte Pasquet toe toen de wijngaard van M. Champagne voorbij kwam. "Het is een tamelijk kleine wijngaard, maar wel een die nooit met chemicaliën is bewerkt", zegt hij. En vervolgens vertelt hij enthousiast over de   hoge ouderdom van de stokken. "De merlot is veertig jaar, de cabernet sauvignon-stokken tellen zestig jaar en de voor de witte wijnen bestemde sémillon-stokken zelfs tachtig jaar." Ook ligt op het moment van de verwerving een klein deel van de wijngaard braak, waardoor Pasquet die naar eigen eigenwijze ideeën heeft kunnen inrichten. Hij heeft er inmiddels variëteiten als castets, mancin en pardotte aangeplant. En wel in een dichtheid van 20.000 stokken per hectare! Het zijn variëteiten die je nergens elders vindt. Niemand kent ze, maar Pasquet gelooft er heilig in. Een plantdichtheid van 20.000 stokken per hectare is negentiende-eeuws. Tegenwoordig is in Bordeaux 8.000, hooguit 10.000 stokken gebruikelijk.

Kiezelbodem

Maar de eigengereidheid van Loïc Pasquet gaat verder. Hij heeft de nieuw aangeplante stokken niet geënt op tegen de druifluis resistente Amerikaanse onderstokken. Hij is niet bang voor de dreiging van de phylloxera vastratix, die ooit de hele Europese wijnbouwcultuur heeft verwoest. In de Graves heeft de druifluis weinig te zoeken. De bijna pure kiezelbodem is geen paradijs voor deze wijnstokwortelvreter. En als het vraatzuchtige beestje toch komt, heeft Pasquet zijn wapen klaar: hij heeft een paar kleine meertjes aangelegd, opdat hij, indien de vijand dreigt op te rukken, zijn hele wijngaard onder water kan zetten. De druifluis is kansloos in zo'n natte bodem. In zo'n dicht beplante wijngaard is het onmogelijk met een tractor te werken. Als Pasquet dat al zou willen: "Een tractor is tegenwoordig een zware machine en die drukt met zijn gewicht de toplaag van de bodem veel te veel in elkaar. De noodzakelijke luchtigheid verdwijnt dan." Maar zelfs met een boerenknol kan hij hier niet uit de voeten. De stokken staan daarvoor te dicht op elkaar. Dus werkt hij met een pezig, maar mager scharminkel van een Spaanse ezel.

Zelfs met een boerenknol kan hij hier niet uit de voeten. De stokken staan daarvoor te dicht op elkaar. Dus werkt hij met een mager scharminkel van een Spaanse ezel

Druiven als juwelen

Allemaal praktijken die passen bij de ambities, bij de koppige opvattingen van een werktuigkundig ingenieur die een opvallend wijnbouwer wenst te zijn. Praktijken die grote consequenties hebben in termen van arbeidsintensiviteit, opbrengsten en kapitaalintensiviteit. Maar het is nog peanuts vergeleken met hoe hij oogst en hoe het wijn maken zelf verloopt. In de eerste plaats zijn de opbrengsten extreem laag. Hoewel Pasquet de wijnstokken vertroetelt, blijft hij streng en komen er dus maar heel weinig trosjes van de stokken. De druiven worden vanzelfsprekend met de hand geplukt en op dat moment wordt er al kritisch gekeken naar de  kwaliteit. Maar vervolgens halen Loïc en zijn vrouw Alona alle besjes met de hand van de steeltjes. Elk druifje wordt tussen duim en wijsvinger van alle kanten bekeken, als ware het een juweel. Indien mooi en goed bevonden, verdwijnen de witte druiven in de pers. De gisting van de most en de opvoeding van de droge of de zoete witte wijn vindt vervolgens plaats op een nieuw barrique, een Bordeaux-vat van 228 liter. In de merlot en cabernet-druifjes voor de rode wijn wordt, na de kritische inspectie, zachtjes geknepen. Alleen de allermooiste druiven verdwijnen daarna in de vaten. De inweking en gisting van dit rode gekneusde fruit is dus ook op het karakteristieke barrique.

Liber Pater rouge wordt voorlopig in een jaarlijkse op lage van 1.200 flessen geproduceerd en van Liber Pater blanc sec zijn er sommige jaren slechts 300 flessen

Pure kunst

De inweking kan soms wel zestig dagen vergen. Toch voorkomt Loïc dat de wijn te extractrijk wordt, want hij doet niet aan remontage of pigeage. "In deze periode rol ik de vaten af en toe, en daar laat ik het bij." De droge dan wel zoete witte wijn - er is droog wit óf liquoreux wit in een bepaald jaar, dus nooit beide - en de rode wijn blijven in totaal ongeveer 24 maanden op vat. Aan het eind van de rit wordt de wijn van elk vat streng geproefd en beoordeeld. "Van de oogst van 2007 had ik aan het begin vijftien barriques, maar uiteindelijk ben ik er met slechts negen geëindigd. En de oogst van 2008 heb ik in zijn geheel en vrac verkocht, want aan het einde van de opvoeding moest ik vaststellen dat het niet goed genoeg was om onder het etiket van Liber Pater te bottelen." Van de twee witte wijnen heeft hij zodoende in de meeste jaren tot nu toe slechts één vat, een enkele keer hooguit twee. Met slechts enkele honderden flessen per oogstjaar is de witte Liber Pater - droog of liquoreux - een extreme zeldzaamheid. Voor rood beschikt Pasquet aan het eind van de rit over een paar vaten meer, maar ook dit is per saldo uitermate gelimiteerd. De rode wijnen van de verschillende vaten worden vlak voor botteling geassembleerd. Ze moeten 'trouwen'. Het moet één geheel zijn alvorens de rode Liber Pater op fles gaat. En wat voor een fles. De uitmonstering is zeer opvallend en wonderbaarlijk mooi, met een etiket dat pure kunst uitstraalt. Dat pure kunst ís. Ieder oogstjaar is er een ander label, steeds speciaal voor Liber Pater ontworpen door Gérard Puvis, in Frankrijk een geliefd en veel gevraagd artiest. Het Centre Pompidou in Parijs exposeert permanent werk van hem.

Exquise gerechten

Onlangs is het eerste Liber Pater Evenement in Nederland geweest. De nauwe samenwerking tussen de Liber Pater-importeur Just Add Wine en tweesterren manoir-restaurant Inter Scaldes leverde een once in a lifetime-avond op.

In deze prachtige locatie in het Zeeuwse Kruiningen serveerde Claudia Brevet een overweldigend mooi palet aan gerechten rond de wijnen van Liber Pater. Subliem bereide, verfijnde, exquise gerechten van haar echtgenoot, meester-kok Jannis Brevet. Bij de coquilles Saint-Jacques, kreeft, zeebaars en tong werd steeds de sublieme droge witte Liber Pater 2009 geschonken. Eerst rechtstreeks uit de fles, later dezelfde wijn die al uren ervoor in een karaf was overgeschonken. Fascinerend. Bij de geraffineerde duif kwamen de meesterlijke rode Liber Pater 2007 en 2009 voorbij. Wijnen met een bijna niet te bevatten zuiverheid, intensiteit, elegantie en verfijning. Duif en wijnen waren op schitterende wijze aan elkaar gewaagd. De finale bestond uit ganzenlever (bio) en een spannend chocoladedessert, en daarbij kwam de liquoreuze Liber Pater 2007 in het glas; bij de ganzenlever uit een net geopende fles en bij het dessert uit een karaf die al enkele uren klaarstond. Subliem. Jannis Brevet: "Ik heb de wijnen van Liber Pater de afgelopen tijd een paar keer mogen proeven en ze inspireerden me op een geweldige manier.

Met het grootste genoegen heb ik voor dit diner alles uit de kast gehaald. Met beide equipes zijn we tot het uiterste gegaan, omdat de wijnen van Liber Pater het verdienen."

Dubai, Sjanghai, Kruiningen

Het Liber Pater Evenement in Inter Scaldes was een grandioze happening voor alle zintuigen. Dit soort uitzonderlijke diners rond de wijnen van Liber Pater zijn er ook in Dubai, Sjanghai,  Hongkong, Brussel, Parijs en New York. Een aanrader voor wie echt iets unieks wil. De witte en rode wijnen van Liber Pater zijn in alles meer dan bijzonder. Steeds wordt gevraagd of ze te vergelijken zijn met de witte en rode top van Bordeaux, met de droge witte wijnen van Haut-Brion, La Mission-Haut-Brion, met Yquem of Climens, met Lafite, Margaux of Pétrus. Het antwoord is simpel: er bestaan voor Liber Pater geen referenties. Liber Pater staat op zichzelf. Maar ja, waar gaat het helemaal over? Liber Pater rouge wordt voorlopig in een jaarlijkse oplage van 1.200 flessen geproduceerd en van Liber Pater blanc sec zijn er sommige jaren slechts 300 flessen, evenals van de Liber Pater blanc liquoreux. De flessen worden verhandeld tegen prijzen die je eigenlijk niet wilt weten.

Naschrift: Wijnschrijver Jean-Marc Quarin, die in de Bordeaux meer aanzien geniet dan de invloedrijke wijnjournalist Robert Parker, heeft de  rode Liber Pater-wijn een score van 91 punten gegeven, dezelfde als die van de Premier Grand Cru Classé Château Haut-Brion, de absolute topwijn van Pessac-Léognan, van de Graves, ja van heel Bordeaux.

Liber-pater.com  

JustAddwine.nl

Interscaldes.eu 

TOPCHEFS PROEVEN DEN HAAG EN....LIBER PATER

Auteur: Gert Crum | LXRY Magazine